latinica  ћирилица
06/07/2015 |  17:33 | Аутор: СРНА

Влада Српске: Радови на 100 хидромелиорационих објеката

Од 135 мјера које је у протеклих годину дана фонд солидарности за обнову Републике Српске издвојио за санацију и превенцију поплава, радови се тренутно изводе на 100 хидромелиорационих објеката, речено је на радном састанку министара у Влади Српске и руководстава општина Брод, Дервента, Модрича и Шамац.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

На састанку, којим је предсједавала потпредсједник Владе Сребренка Голић, констатовано је и да се заједничким ангажовањем Владе, локалних заједница и инспекцијских органа што хитније мора рјешавати питање нелегалне експлоатације шљунка из ријечних корита, с обзиром да такав начин коришћења минералних сировина доводи до озбиљних посљедица.

Састанку су присуствовали и министар финансија Зоран Тегелтија, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић и министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, начелници општина Брод Илија Јовичић, Дервента Милорад Симић, Модрича Младен Крекић и предсједник Скупштине општине Шамац Предраг Маринковић, саопштено је из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић рекао је да су на подручју општине Шамац, која је од наведених локалних заједница највише погођена прошлогодишњим поплавама, у току радови на санацији четири канала, а ради се препројектовање објеката заштите рушевне обале.

Он је додао да је за водопривредне објекте у општини Шамац из Фонда солидарности издвојено 970.000 КМ, од чега је 470.000 КМ реализовано, док је још 500.000 КМ одобрено и у току је избор извођача радова.

Према његовим ријечима, у општини Модрича за ове намјене из Фонда солидарности издвојено је 637.000 КМ, а у току је и реализација пројеката који се финансирају из кредитних средстава Европске инвестиционе банке.

Мирјанић је нагласио да се планирани пројекти уређења корита ријеке Босне у општини Модрича и корита ријеке Укрине у општини Дервента морају радити фазно, у дужем временском периоду.

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић рекао је да је општина Брод поднијела захтјев за суфинансирање изградње обилазнице око Брода укупне вриједности 3, 7 милиона КМ, а ова локална заједница финансирала је израду пројектне документације и њену ревизију.

Он је додао да је захтјев за суфинансирање пројекта изградње обилазнице, који укључује изградњу два кружна тока, упућен и Министарству комуникација и транспорта БиХ, с обзиром да се ради о саобраћајници која води ка граничном прелазу Брод и чијом изградњом би се смањиле и гужве на граничном прелазу, а повећала безбједност и несметаност одвијања саобраћаја у самом граду.

Начелник општине Брод Илија Јовичић нагласио је витални значај изградње обилазнице, јер, како је рекао, рјешава проблем царинске испоставе у овој општини, која се налази на локацији која је непримјерена због постојања двије школе у непосредној близини и пута који је потпуно неприлагођен за такву врсту дјелатности.