latinica  ћирилица
06/07/2015 |  17:28 | Аутор: СРНА

Министарство здравља: Станићеви наводи нису тачни

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске демантовало је наводе члана СДС-овог одбора за здравство Слободана Станића о стању у здравственим установама, јер је, како наводе, ријеч о непровјереним и непостојећим подацима изнесеним са политичком намјером да здравствени систем прикаже у доста лошијем стању него што јесте.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Министарство редовно добија финансијске податке из здравствених установа који се у неким случајевима разликују и до двадесет милиона КМ од података које је изнио Станић, наводи се у саопштењу.

У Министарству сматрају веома непрофесионалним да неко ко је руководио здравственим системом и једним дијелом зна како тај систем функционише сада настоји да те податке "фризира" са циљем дневно политичке промоције.

- Министарство здравља и социјалне заштите и Фонд здравственог осигурања никада нису тврдили да не постоје дуговања и обавезе здравственог система, већ да се интензивно ради на њиховом отклањању заједно са менаџментом здравствених установа, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да су се подаци, које је Министарство заједно са Фондом представило, односили на резултате који су до сада постигнути у овој области захваљујући провођењу мјера које је Влада Републике Српске усвојила почетком године.

- Позивамо бившег министра да дође у Министарство здравља и социјалне заштите и упозна се о пројекту реконструкције Клиничког центра Бањалука како би добио поуздане и провјерене информације о самом пројекту и о кореспонденцији која је обављена са Европском инвестиционом банком, поручују из Министарства.

У Министарству напомињу да је Европска инвестициона банка послала допис којим је званично потврдила да финансирање пројекта реконструкције и изградње Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука ниједног тренутка није било угрожено и да се наставља како је предвиђено кредитним споразумом.

Допис је достављен на захтјев Министарства након писања појединих медија и изношења нетачних информација које се односе на сарадњу са Европском инвестиционом банком, наводи се у саопштењу.