latinica  ћирилица
06/07/2015 |  17:13 | Аутор: Глас Српске

Одликаши из основне једва пролазе у средњој

Сваки трећи основац у Српској пролази одличним успјехом, због чега стручњаци упозоравају да се критеријуми оцјењивања морају пооштрити.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Наглашавају да се "штанцањем" одликаша ништа не постиже, јер многи од њих већ у средњој школи закажу са знањем.

Колико је одличних ђака изашло из основних школа, најбоље свједоче овогодишње гужве у првом уписном року у средњим школама. На стотине одликаша, а међу њима многи са Вуковом дипломом, у редовима су нервозно цупкали да би се уписали у медицинске школе и гимназије. Међутим, ни упркос петицама многи од њих нису успјели, јер их је било далеко више него предвиђених слободних мјеста.

Многи директори средњих школа у РС кажу да је огроман број одликаша посљедица дијељења петица и шаком и капом и да би требало увести пријемне испите, да би упис у жељене школе био реалнији.

- Критеријуми оцјењивања доста су нижи него ранијих година, што свакако није добар показатељ - истиче предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Кристина Мрђа.

Многи основци са одличним успјехом, како наглашава Мрђа, када стигну у средње школе, нагло попусте у учењу.

- Имамо доста случајева да одликаши из основних школа у средњим једва пролазе тројком. Наравно, има ту и ђака који су константно вриједни и одлично савладавају градиво, али свакако да постоје и ове осцилације - каже Мрђа.

Професор српског језика и декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Миланка Бабић сматра да су критеријуми оцјењивања у основним и средњим школама, али и на многим факултетима, већ одавно спуштени на прилично низак ниво.

- Неоправдано се стичу високе оцјене, што је највећи проблем у основним школама, гдје родитељи много више раде на томе да се оствари бољи успјех на полугодишту него сама дјеца - каже Бабићева и додаје да су за то највећи кривци и лоши наставни програми, које дјеца тешко сама могу да савладају.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић истиче да је на крају прошле школске године девети разред одличним успјехом завршило 3.100 ученика или 26,8 одсто од укупног броја малих матураната. И он истиче да начин оцјењивања треба побољшавати и то тако што ће бити уведено више техника оцјењивања.

- Већ трећу годину експериментално спроводимо екстерну провјеру постигнућа ђака и сваке године је све већи узорак. Убијеђени смо да ће то допринијети да наставници побољшају начине провјере знања који ће бити много објективнији, јер ће користити више техника оцјењивања - истиче Дамјановић.

Додао је да је идуће године у плану да екстерном провјером постигнућа буду обухваћене све основне школе.