latinica  ћирилица
06/07/2015 |  17:07 | Аутор: РТРС

Осуђени бањалучки инспектори (ВИДЕО)

Бањалучки окружни суд осудио је осам инспектора ЦЈБ Бањалука на укупно 25 година и 10 мјесеци затвора због организоване трговине дрогом.

Највећу казну добили су Срђан Радуловић 11 година и пет мјесеци као вођа злочиначког удружења. Марко Ковачевић добио је 6 година и пет мјесеци, а Огњен Стијак 5 година и пет мјесеци.

У првостепеној пресуди наведено је да су осуђени инспектори препродавали дрогу од почетка 2011. до октобара 2013. и на тај начин стекли материјалну корист и злоупотријебили службени положај. 

Трговина дрогом, злоупотреба службеног положаја, изнуда исказа, наношење повреда , фалсификовање исправа, лажно пријављивање кривичног дјела и повреда достојанства.

За ова кривична дјела Бањалучки окружни суд осудио је инспекторе ЦЈБ Бањалука.

Ово је тек првостепена одлука каже одбрана бањалучких инспектора. Најављују жалбу. Сматрају да је пресуда донесена по оптужници, која је заснована на изјавама свједока покајника Славка Ђурића, нарко дилера Горана Бошњака и сумњивих свједока уживалаца дроге.

Инспектори Радуловић,Стијак и Ковачевић ухапшени су у окобру 2013. и од тада су у притвору.Кривицу су негирали у мају прошле године,а у септембру је почело суђење.

Од тада су одржана 42 рочишта и саслушано више од 100 свједока.

Међу њима је било убица, наркомана, дилера, разбојника, адвоката и бивших и садашњих функционера МУП РС. Један од свједока је још прије почетка суђења инспекторима за нашу телевизију испричао како су га малтретирали осуђени инспектори.

Специјално тужилаштво РС је тројици осумњичених полицијских службеника и двојици криминалаца дало је имунитет од гоњења у замјену за свједочење против инспектора. Са инспектором Славком Ђурићем и нарко дилером Гораном Бошњаком потписан је и споразум о признању кривице.Бошњак је промијенио исказ. Након свједочења је ухапшен.

Након фарсе са његовим хапшењем ,па пуштањен осуђен је на двије године затвора,а Ђурић,без чијег би свједочења, сагласни су многи, оптужница против инспектора пала, добио је пет мјесеци затвора.