latinica  ћирилица
06/07/2015 |  16:48 | Аутор: СРНА

Србија-Српска: О пројекту "Санација и превенција од поплава"

Представници општина Модрича и Рума, из Србије, одржали су данас радни састанак на коме је настављена израда пројекта "Санација и превенција од поплава", који ће кандидовати Европској комисији за финансирање ИПА средствима у оквиру Програма прекограничне сарадње БиХ и Србије.
Поплаве                    (архив) - Фото: РТРС
Поплаве (архив)Фото: РТРС

Начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Модриче Аленка Иловчевић и начелник општинске управе Рума Душан Љубичић изјавили су да ће пројекти "Реконструкција корита ријеке Дусе" у Модричи и "Заштита археолошког налазишта и села Хртковци од ријеке Саве" у Руми бити завршени и упућени Европској комисији до 20. јула, до када је отворен Трећи позив за пројекте прекограничне сарадње БиХ и Србије.

Иловчевићева каже да је за пројекте у Модричи и Руми предвиђен максимални износ од по 600.000 евра.

"У Модричи ће бити уређено корито рјечице Дуса у дужини од 3.500 метара", рекла је Иловчевићева и додала да Дуса, десна притока ријеке Босне, у вријеме обилних киша причињава велику материјалну штету у насељу Добор.

Љубичић сматра да ће предвиђена средства бити довољна за прву фазу пројекта.

"У оквиру ове фазе планирана је заштита археолошког налазишта из римског периода `Гомолово` које је ријека Сава прошле године девастирала", рекао је Љубичић и нагласио да ће реконструкцијом обале Саве бити заштићено село Хртковци које је прошле године страдало у катастрофалним поплавама у Србији.

Иловчевићева и Љубичић очекују да ће пројекти бити одобрени и да ће у наредној години почети њихова реализација.

Данашњем састанку у Модричи присуствовали су представници Јавног предузећа "Воде Српске", Агенције за развој Модрича и Туристичке организације Модрича.

Из Србије су данашњем састанку и изради пројекта присуствовали представници установе "Воде Војводине", Фонда за европске интеграције Србије и Дирекције за изградњу општине Рума.