latinica  ћирилица
06/07/2015 |  15:55 | Аутор: Б92

Грчка: Банке остају затворене, сутра нови план?

Грчке банке остаће затворене још неколико дана, наводи агенција Ројтерс позивајући се на изворе из банкарских кругова у тој земљи.

Нешто раније, угледни атински лист "Катмерини" је наговјестио могућност да ће у наредним данима и банкомати бити гашени због недостатка готовог новца.

Истовремено, премијер Грчке Алексис Ципрас је телефоном разговарао најприје са руским предсједником Владимиром Путином, а затим и са њемачком канцеларком Ангелом Меркел. По свему судећи, нови грчки план биће представљен у уторак.

Како наводе грчки званичници, Ципрас и Меркелова су се договорили да ће на самиту лидера ЕУ у уторак Грчка представити приједлог о новом споразуму, који би "требало да буде базиран на посљедњој понуди коју је Грчка добила од шефа ЕК Жан-Клода Јункера".

То што су Ципрас и Меркелова постигли некакав договор у том разговору, ипак није ублажило реторику која стиже из Њемачке - вицеканцелар и министар привреде Зигмар Габријел је наставио са оштрим изјавама на рачун Грчке и рекао је да тој земљи озбиљно прИЈети несолвентност и да ће она морати "да понуди много више" како би остала у еврозони.

Габријел је након референдума рекао да је Ципрас "спалио посљедњи мост са Европом", да би данас новинарима рекао да Њемачка упркос свему неће "оставити Грчку саму и да све земље ЕУ морају да припреме хуманитарну помоћ".

"Резултат грчког референдума јесте одбијања правила валуте. Ако Грчка хоће да остане у еврозони, мораће да изађе са приједлозима који иду даље од онога што је досад било представљено", рекао је он.

Он је подсјетио да би евентуални трећи пакет помоћи Грчкој морао да буде под окриљем Европског механизма за стабилност (ЕСМ), који има оштрија правила од претходног Европског фонда за финансијску стабилност.

Габријел је истакао и да Европа не смије да "попусти", јер ће то онда тражити и сви остали.

"Ако пустимо Грке, онда ћемо морати да урадимо исто и са Португалом, Шпанијом и Ирском, а ЕСМ то не би могао да издржи", рекао је он.