latinica  ћирилица
06/07/2015 |  15:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Крајње љевица и десница честитају Грцима

Француска и ирска екстремна десница и партије крајње љевице у њемачкој, Италији и Шпанији снажно су подржале исход референдума у Грчкој, баш као што су прије нешто више од пет мјесеци поздравиле изборну побједу грчке Сиризе, док је Москва реговала са симпатијама.
Грчко "не" на референдуму - Фото: AP
Грчко "не" на референдумуФото: AP

Шпански Подемос и њемачка Дие Линке, за које важи да су партије "сестре" Сиризе, оцијенили су да је у Грчкој "побиједила демократија", пренијеле су агенције.

Дие Линке је једина партија у Бундестагу која је изразила задовољство због резултата референдума, док су у изјавама свих других њемачких партија садржани уздржаност, упозорења, али и пријетње.

- Грци су други пут бранили себе од економске биједе. Рекли су 'не' даљој штедњи, лажном лијеку од којег су само још више обољевали. Преговарачи морају одмах да се врате за сто и да поштују демократску вољу грчког народа, рекао је лидер партије "Дие Линке" Бернд Рејсингер.

Лидер шпанске љевичарске партије "Подемос" Пабло Иглесиас поздравио је резултате референдума у Грчкој и оцијенио да они показују да су гласачи одлучно одбацили финансијске услове кредитора.

Рафаел Мајорал, један од челника Подемоса који је пратио референдум уживо у Грчкој, огласио се на свом "твитеру" са поруком: - Радост је у ваздуху у сједишту Сиризе, а у Атини су били и италијански љевичари Ники Вендола и Бепе Грило.

Двојица чланова ирског Шин Фејна такође су путовали у Атину да би присуствовали референдуму и изразили подршку грчком премијеру Алексису Ципрасу и кампањи за одбацивање услова међународних кредитора.

Они су подсјетили да је и Република Ирска недавно била на ивици банкрота, да је била прва европска земља у дужничкој кризи, а да је грчка криза показатељ мањка демократије у ЕУ.

Лидер француског "Националног фронта" Марин Ле Пен поздравила је прелиминарне резултате референдума оцјењујући да је ријеч о побједи над "олигархијом Европске уније" и да грчко "не" треба да отвори пут за "здрав нови приступ", заговарајући укидање Еврозоне.

- Европска унија треба да искористе овај догађај да се окупе око преговарачког стола, да размисле о неуспјеху евра и мјера штедње и да организују напуштање заједничке валуте, што је потребно да бисмо вратили раст, запосленост и смањење дуга, рекла је Ле Пен.

Оцјену да је Грчка "корак ближе изласку из Еврозоне" изнио је замјеник руског министра економије Алексеј Ликачев наводећи да је немогуће то не разумјети.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је "Москва поштује глас народа", додајући да се нада да ће Грци ускоро пронаћи компромис са својим повјериоцима и донијети одлуке које ће обезбиједити економску и социјалну стабилност у Европи.

Он је потврдио да је руски председник Владимир Путин примио данас Ципрасов телефонски позив, али није изнио детаље њиховог разговора.