latinica  ћирилица
06/07/2015 |  15:41 | Аутор: РТРС

"Јахорина ултра трејл" 1. и 2.августа (ВИДЕО)

Планинарско друштво Јаворина из Пала у сарадњи са Олимпијским центром Јахорина и федералном општином Стари Град организује први "Јахорина ултра трејл" у оквиру којег ће од 1. августа ове године бити одржане четири трке за професионалне спортисте и рекреативце.

Трке ће се одвијати на посебно уређеним стазама на Јахорини, Романији, Вишеграду и Сарајеву. Овај пројекат од изузетног је значаја за развој љетњег туризма на Јахорини, али и цијеле Сарајевско-романијске регије. 

Учесници ће имати задатак да савладају стазе различитих дужина, које пролазе кроз најљепше предјеле Сарајевско-романијске регије. Они најспремнији моћи ће да учествују у трци дугој 114 километара која креће из Андрићграда, пролази кроз мјеста богата културно-историјским наслијеђем, а завршава се на Пољицама на Јахорини.

Организатори желе да промовишу пјешачење и планинарење као активности идеалне за одмор у природи, као и природне љепоте ове регије.

- Трке су конципиране да привуку реакративце, професионалне спортисте. Кроз овај пројекат желимо да промовишемо реакреативно трчање, туристичку понуду Сарајевско-романијске регије, кулутурно наслијеђе, све оно што није довољно промовисано као туристичка понуда, рекла је Сања Каваз, директор пројекта " Јахорина ултра трејл".

- Ми ћемо у сваком случају у наредном периоду подржавати овакве ствари у интересу грађана, спортиста,  грађана БиХ. Управо овај дио стазе који се налази у Општини Стари у наредном периоду ми ћемо да побољшамо, и извршимо реконструкцију, додао је Ибрахим Хаџибајрић, начелник општине Стари Град.

Овим догађајем обогаћена је љетња туристичка понуда Јахорине, а у Олимпијском центру очекују велики број посјетилаца током августа.

- Олимпијски центар заједно са Удружењем хотелијера ради на унапређењу љетње понуде. Пројекат је значајан јер повезује спорт, културу, културне вриједности, и надамо се да ће довести велики број посјетилаца на Јахорину, нагласила је Ивана Лиздек, Олимпијски центар Јахорина. 

За потребе пројекта биће уређено, очишћено и маркирано више од 140 километара стаза које ће се након трке моћи користити за планинарање, шетње, а на неким дијеловима и брдски бициклизам.