latinica  ћирилица
06/07/2015 |  13:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Ватерполисти Звезде и Партизана траже помоћ града Београда

Ватерполо клубови Партизан и Црвена звезда, некадашњи шампиони Европе, позвали су данас Град Београд да им омогући бесплатне термине за тренинг као што имају други клубови у Србији и региону како би опстали и наставили да стварају играче за репрезентацију.

Како су на ванредној конференцији за медије навели легендарни репрезентативци Александар Шоштар и Виктор Јеленић, предсједници Партизана и Звезде, Београд је једини град у Србији гдје клубови плаћају термине за тренинг.

"Оваква ситуације имаће посљедице на комплетан ватерполо у Србији. Можда би боље било да се више не бавимо врхунским спортом, али онда нема говора о стварању играча за репрезентацију", изјавио је Шоштар.

Он је додао да ће "црно-бијели" због цијеле ситуације наредне сезоне играти додатно подмлађени, али да нема говора о укидању првог тима.

"Не прихватамо реалност и наставићемо да се боримо, не знам шта би требало да се деси, па да немамо сениорски тим", навео је Шоштар.

Јеленић је издвојио парадаксолну ситуацију по којој Звезда не би имала дуг од 30 милиона динара да није клуб из Београда.

"Сви клубови у региону имају бесплатне термине, а код нас сат кошта 13.400 динара. Ко то може да издржи? Дошли смо у апсурдну ситуацију да је јефтиније дјеци купити чланске карте и ићи на термин са грађанством. Ми тражимо само најосновније услове за рад", поручио је Јеленић и демантовао да је селектор Дејан Савић напустио Звезду због новца.

Подршку вјечитим ривалима дао је и предсједник Ватерпола савеза Србије Милорад Кривокапић:

"Најљубазније, у мирном, културном и цивилизованом тону, молимо одговорне људе у Београду да схвате тежак положај ватерполо клубова, у спорту који нашој држави доноси најсјајније медаље и ријеше питање услова за рад. Очигледно је да се у том систему морају пронаћи нове форме и нови облици коришћења и финансирања, како клубова, тако и спортских центара. Два клуба не могу да се изборе са проблемима, само у Београду постоји овакав проблем, јер локалне самоуправе у другим градовима дају клубовима термина на слободно коришћење", истакао је Кривокапић.

Према његовим ријечима, ватерполо је мала и скромна фамилија, али фамилијмна која је навикла нацију на успјехе, у посљедње вријеме само на златне медаље.

"Настојаћемо да се и у будућности често на великим такмичењима чује 'Боже правде', али нам је потребна помоћ. Лијепо смо дочекани послије освајања Свјетске лиге у Бергаму, али нико се није бунио, ни био љут, што момци нису позвани да буду на балкону са златним кошаркашицама", закључио је Кривокапић.