latinica  ћирилица
06/07/2015 |  10:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Папа почео осмодневну турнеју по земљама Латинске Америке

Папу Фрању који се налази на осмодневној турнеји, која укључује три земље Латинске Америке, поздравило је на десетине хиљада вјерника који су се окупили на улицама Кита, првог дана посјете Еквадора.
Дочек папе Фрање у Еквадору - Фото: AP
Дочек папе Фрање у ЕквадоруФото: AP

Турнеја која је јуче почела у Еквадору, укључује и Боливију и Парагвај и прва је посјета римокатоличког поглавара Киту у посљедње три деценије.

Портпарол папе процјењује да се у Киту окупило око пола милиона људи да би видјели папу, док се у свом "папамобилу" кретао градом, отпоздрављајући усхићеним вјерницима, мало прије него што је 78-тогодишњи папа дозволио вјерницима да сниме селфије с њим.

Смијући се, иако је изгубио капицу само неколико секунди по изласку из авиона "Алиталије" и пошто је вјетар подигао оковратник са његове мантије, срдачно се поздравио са еквадорским предсједником Рафаелом Кореом, пренијела је агенција АФП.

Папа Фрањо у Еквадору - проблеми са оковратником (фото: AP)

Званичне разговоре ће папа имати са Кореом касније данас, као што ће имати и званичне сусрете и са боливијским предсједником Евом Моралесом и парагвајским предсједником Орацијом Картесом.

Католици из Латинске Америке, упркос растућој популарности евангелистичке цркве у посљедњих неколико година, чцине конгломерат од 1,2 милијарде верника. Током турнеје, папа Фрања ће имати не мање од 22 говора и летјеће седам пута на релацији која покрива укупно 24.000 километара.

Све три латиномамеричке земаље које посјећује папа Фрања већином су католичке и означене су као земље са дугом историјом сиромаштва и неједнакости које, углавном, погађа старосједелачко становништво.

Папа Фрањо послије Еквадора у сриједу лети за Ла Паз у Боливији, а затим у петак у Парагвај да би, према програму турнеје, требало да се врати у Рим у недјељу, 12. јула, наводи АФП.