latinica  ћирилица
06/07/2015 |  09:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Француска: Грци да изнесу нове приједлоге

На грчкој влади је да изнесе нове, озбиљне приједлоге послије референдума на којем су Грци одбацили приједлоге страних повјерилаца за финансијско спасавање земље, поручили су данас француски министри финансија и европских питања, који сматрају да преговоре треба брзо наставити.

"Гласање само по себи не рјешава ништа. То је само одбацивање једног става. Сада је на грчкој влади да изнесе приједлоге", истакао је француски министар финансија Мишел Сапен у првим реаговањима из друге најзначајније европске економске земље послије јучерашњег референдума у Грчкој.

Сапен је упозорио да је простор за дијалог "веома узан", преноси АФП.

Он је, у изјави телевизији Ероп 1, изразио очекивање да ће Грчка изнијети, како је нагласио, озбиљне и чврсте приједлоге и упозорио да ће преговори бити компликовани.

Француска је, поручио је Сапен, спремна да се "у прво вријеме, у првим годинама, постара да грчки дуг буде олакшан". "Излазак Грчке из еврозоне није став који заговара предсједник Француске", рекао је Сапен и додао да такав сценарио, међутим, не би дестабилизовао еврозону.

"Грчка је у проблемима, Европа није. Европа се суочава са грчким проблемима", објаснио је он. Сапен је оцијенио да је избор грчких гласача легитиман и демократски и да то треба поштовати, али сматра да је тешко разумијети смисао исхода гласања.

Осврнувши се на оставку коју је јутрос поднио његов грчки колега Јанис Варуфакис, Сапен је истакао да је такав потез штетан.

За наставак преговора на озбиљној основи заложио се јутрос и француски министар задужен за европска питања Арлем Дезир, који је за иТеле изјавио да је то важно како би се Грчкој омогућило да остане у еврозони.

Он сматра да грчко "не" на референдуму не значи да Грци желе да изађу из зоне евра, али је указао да грчки премијер Алексис Ципрас треба да каже шта жели да учини са исходом гласања и то треба да уради брзо, преноси француски лист "Фигаро".

Како је најављено, француски предсједник Франсоа Оланд ће данас у Паризу разговарати са њемачком канцеларком Ангелом Меркел о резултатима грчког референдума.