latinica  ћирилица
06/07/2015 |  07:56 | Аутор: РТРС

Грчки министар финанција Јанис Варуфакис дао оставку!

Грчки министар финанција Јанис Варуфакис рекао је како ће дати оставку зато што шефови еврозоне траже да оде.
Јанис Варуфакис - Фото: AP
Јанис ВаруфакисФото: AP

На свом блогу Варифакис је, између осталог, написао:

"Референдум од 5. јула ће остати у историји као јединствен тренутак када је мали европски народ устао против дуга ропства.
Као и свака борба за демократска права, исто тако и ово историјско одбацивање ултиматума 25. јуна Еврогрупе  има велику цијену. То је, дакле, од суштинске важности да је крупни капитал одмах инвестиран у ДА у одговарајуће резолуције - до договора који подразумијева реструктурирање дуга, мање штедње, прерасподјелу у корист невоље и провођење реформи.

Сматрам да је моја дужност да помогнем Алексису Ципрасу да искористи по свом нахођењу капитал који је грчки народ остварио кроз јучерашњи референдум.

А ја ћу носити презир повјерилаца са поносом.

Ми љевчари знамо како да поступамо колективно, без обзира на привилегије које доноси функцији. Ја ћу подржати у потпуности премијера Ципраса, новог министра финансија, и нашу владу.

Надљудски напор да се испоштују храбри људе из Грчке, а чувени "Oxi"  (НЕ) који је дат демократијама широм свијета, тек почиње", закључио је Варуфакис у тексту објављеном на свом блогу под називом "Министар не више".

Нови грчки министар финанисја биће именован послије састанка политичких лидера у 10.00 часова, саопштио је данас портпарол Владе Грчке.

Грчки медији преносе да су међу потенцијалним кандидатима координатор преговора са грчким кредиторима Еуклид Цакалотос и министар економије Јоргос Статакис.