latinica  ћирилица
06/07/2015 |  07:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Грчко "не" повјериоцима, Ципрас спреман да настави преговоре (ВИДЕО)

Више од 61 одсто Грка је на референдуму у недјељу рекло "не" приједлогу међународних повјерилаца, а премијер Алексис Ципрас поручио да је тиме Грчка окренула нову страницу историје и да је спремна да настави преговоре.
Грчко "не" на референдуму - Фото: AP
Грчко "не" на референдумуФото: AP

"Доказали смо да се демократија не може уцијењивати. Грци нису одговарали на питање да ли су за останак или излазак из Европе. Грчки народ је направио храбар избор", поручио је Ципрас синоћ у телевизијском обраћању нацији.

Грчки премијер је рекао да му народ није дао мандат против Европе, већ за налажење одрживог рјешења. Он је казао да је Грчка спремна да настави преговоре, уз план реформи.

"Грчка ће у понедјељак сјести за преговарачки сто са циљем да обнови банкарски систем", рекао је Ципрас, истучући да "нема лаких рјешења, већ праведних и одрживих, под условом да их обје стране желе".

Грчки премијер је најавио да ће затражити од предсједника Грчке да сазове састанак лидера политичких партија за понедјељак ујутру.

Министар финасија Јанис Варуфакис изјавио је синоћ да Грчка не жели нове позајмице, већ реструктурирање дуга и поручио да је грчки народ, гласајући на референдуму против плана повјерилаца, показао да не прихвата ултиматуме.

"Нећемо преговоре који се стално враћају на исто стање. Наша влада има два циља - нове реформе и реструктурирање дуга", рекао је Варуфакис у обраћању које је пренијела грчка ТВ станица Антена. Варуфакис је рекао да грчки народ жели да има улогу у ЕУ. Он је рекао да ће Грчка пружити кредиторима руку сарадње, преноси Ројтерс.

"Данашње 'не' је велико 'да' за демократску Европу. Грци су послали јасну поруку - 'не' новим мјерама штедње, али 'да' стварним реформама", рекао је грчки министар финансија.

И док су присталице одбијања плана међународних повјерилаца славиле на атинском тргу Синтагма, у првим реговањима из Европе не крије се разочарење резултатима референдума, а из Њемачке стижу врло оштри тонови.

Њемачки вицеканцелар и шеф владајућих социјалдемократа Зигмар Габријел изјавио је да се преговори о новом програму финансијске помоћи Грчкој тешко могу замислити, пошто је већина грађана на референдуму одбила услове међународних повјерилаца.

"Одбијањем правила еврозоне преговори о програму вриједном више милијарди тешко да се могу замислити. Лопта је сада у дворишту Атине", поручио је Габријел у изјави за лист "Тагешпигел". Он је оцијенио да Ципрас и његова влада воде грчки народ путем горког одрицања и безнађа.

Грчки премијер је, како је истакао Габријел, срушио "посљедњи мост преко којег су Европа и Грчка су могле да направе компромис".

Замјеник Ангеле Меркел у Хришћанско-демократској унији, Јулија Клекнер, оштро је реаговала поводом грчког референдумског "не" приједлогу медународних кредитора, док је из табора Љевице став Грка поздрављен као побједа демократије у Европи.

Клекнер је упозорила да Европска унија није савез у коме ће једни индивидуално одређивати правила игра, а други плаћати.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер сматра да грчко "не" значи "не Европи".

Аустријски канцелар Вернер Фајман каже да је, због већинске одлуке Грка против приједлога ЕУ и ММФ, потребно да грчка влада премијера Алексиса Ципраса преда нове приједлоге.

"Сада је на грчкој влади да да приједлоге како треба наставити", нагласио је Фајман у саопштењу.

Француски предсједник Франсоа Оланд, који је синоћ телефоном разговарао са Ципрасом, и њемачка канцеларка Ангела Меркел, сложили су се да се резултати грчког референдума морају прихватити и позвали на одржавање ванредног самита еврозоне у уторак, 7. јула.

Шеф Еврогрупе министара финансија еврозоне Јерен Дијселбум, изјавио је синоћ да је побкеда опције "не" на грчком референдуму о пакету спаса за жаљење и да се грчка економија суочава са оштрим мкерама опоравка.

"Узећу у обзир резултат грчког референдума. Овај резултат је врло жалостан за будућност Грчке", саопштио је холандски министар финансија.

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц изјавио је да Грчкој и еврозони предстоје тешка искушења и критиковао грчку владу због неодговорног понашања. "Чекају нас тешка, можда и драматична времена", рекао је Шулц.

Он је казао да се демократска воља грчких гласача мора поштовати, али и воља гласача 18 чланице еврозоне који подржавају програм штедње.

Лидер радикалне љевице у Шпанији, Подемос, Пабло Иглесијас поздравио је резултате референдума, поручивши да је "демократија побиједила". "Данас је у Грчкој побиједила демократија", написао је на свом Твитер налогу Иглесијас, који важи за блиског савезника грчког премијера Алексиса Ципраса.

Лидерка десничарског Нациналног фронта Марин Ле Пен поздравила је резултате грчког референдума и рекла да "ово 'не' грчког народа мора да отвори пут за нови здрави приступ".

Европске земље треба ово да искористе да се окупе око преговарачког стола, да се организују како би се спријечио распад система јединствене валуте, што је потребно да бисмо се вратили стварном расту, запослености и смањењу дуга, навела је Ле Пен.