latinica  ћирилица
02/07/2015 |  21:09 | Аутор: РТРС

ФИБА спрема Европски Топ Куп као пандан Евролиги

Мјесецима уназад свједоци смо напада ФИБА на Евролигу преко најслабије карике и таман када је Међународна федерација кошаркашких асоцијација поново признала регионалну лигу стигле су ексклузивне информације.

Није тајна да ФИБА жели да оформи ново елитно клупско такмичење са циљем да се временом одузме примат који тренутно има Евролига. Својевремено је то била ФИБА Супролига а од наредне сезоне биће оформљено такмичење са новим именом и другачијим концептом, пише портал спортске.нет.

Како преноси специјализовани портал "Спортандо", радна група која је имала задатак да направи приједлог новог такмичења завршила је свој посао и резултати ће бити предочени Борду ФИБА који ће одлучивати о судбини новог такмичења.

Поменути извор сазнаје да ће се ново такмичење звати Европски Топ Куп и да ће бројати 16 клубова. Елитно такмичење играће се по календару ФИБА који ступа на снагу 2017. године.

Централни борд ФИБА у августу ће разматрати приједлог који је израдила радна група и уколико све буде ишло по плану од сезоне 2016/2017 имаћемо још једно европско клупско такмичење под патронатом ФИБА.

Осам клубова Европског Топ Купа имаће "А" лиценцу док ће се за преосталих осам места играти квалификације у којима ће свака земља имати свог представника.

Мјеста у Европском Топ Купу добијаће клубови на основу учинка у домаћем шампионату и европским такмичењима у којима су се такмичили до сада.