latinica  ћирилица
02/07/2015 |  14:26 | Аутор: СРНА

Нови Град: Дневни центар од огромног значаја за дјецу у ризику

Дневни центар за дјецу у ризику је од огромног значаја за малишане који долазе из породица са вишеструким проблемима, као и за локалну заједницу у цјелини и заслужује институционалну подршку, закључено је данас у Новом Граду на округлом столу о теми "Јачање капацитета дневног центра за дјецу као установе социјалне заштите".
Нови Град - Фото: РТРС
Нови ГрадФото: РТРС

Предсједник Управног одбора Удружења грађана "Дар природе" из Новог Града Владимир Мирић рекао је да ово удружење ради пет година на успостављању Дневног центра, што су подржали Министарство спољних послова Холандије програмом "Матра", којим руководи , као и "Ин фондација", Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и Канцеларија ОЕБС-а.

- Дневни центар се у протеклом периоду интензивно развијао и дошао је до стадијума када му је потребна формално-правна регистрација, у складу са законом - рекао је Мирић.

Он је навео да је испуњено око 90 одсто законских одредби за регистрацију, а недостаје једино стабилно финансирање.

Психолог Вања Вукојевић каже да су у Дневном центру за дјецу организоване психо-социјалне и креативне радионице и свакодневна помоћ у учењу. Дјеца током школске године добијају један топли оброк, а на распусту два.

- Потребна им је свакодневна подршка и први резултати су видљиви након три мјесеца - рекла је Вукојевићева.

Према њеним ријечима, дјеца у Дневном центру бораве три часа дневно током школске године, а на распусту и дуже, када је организован рад у групама.

Социолог Ивана Ђурђекановић каже да је у Дневном центру ангажовано пет до 10 волонтера за 30 до 50 корисника.

- Кад завршимо рад са једном групом, не завршава се наш посао, већ настављамо са новим корисницима и кад видимо да смо помогли имамо мотивацију за даље - рекла је Ђурђекановићева.

Корисници Дневног центра су дјеца од шест до 15 година, а ради се по концепту превенције друштвено негативног понашања.

На округлом столу који је одржан уз подршку бањалучке Канцеларије ОЕБС-а речено је да се у наредном периоду очекује финансијска подршка локалне заједнице и ресорног министарства.