latinica  ћирилица
02/07/2015 |  14:21 | Аутор: СРНА

Прњавор: Све мање новорођенчади

Општина Прњавор већ неколико година има изразито ниску стопу природног прираштаја, а према подацима општинске администрације, за протеклих пет година највише беба - 333 рођено је 2011. године, док је прошле године било чак 60 новорођенчади мање.

Као мјеру за превазилажење тренутне неповољне демографске ситуације у општини Прњавор из буџета се сваке године издваја дио средстава за једнократну новчану помоћ за треће и свако наредно новорођено дијете, а ове године за те намјене предвиђено је 20.000 КМ.

Одржавање "Конференције беба" један је од начина указивања на ову негативну појаву не само у Прњавору већ и у Републици Српској, и, истовремено, покушај да се пружи пуна подршка младим људима приликом заснивања породице.

Ова манифестација, коју општина Прњавор организује седму годину, у сарадњи са Министарством породице, омладине и спорта Републике Српске, биће одржана у недјељу, 5. јула, на градском тргу са почетком у 19.00 часова.

Као и ранијих година предвиђен је избор трочланог Предсједништва беба, такмичење тата у пресвлачењу пелена и такмичење беба у пузању.