latinica  ћирилица
02/07/2015 |  13:12 | Аутор: РТРС

Поповић: Референдум неопходан, одузете надлежности да се коначно врате

Неопходно је да Република Српска проведе референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, да позиција и опозиција заједно раде на враћању одузетих надлежности, али и да се институције Републике Српске одупру притисцима међународне заједнице, изјавио је политички аналитичар Гостимир Поповић.

Поповић је истакао да је коначно дошло вријеме да се одузете надлежности врате, јер Република Српска на то има право, а њене институције у томе треба да истрају.

"Када говоримо о нелегитимно одузетим надлежностима, не да је пет до 12, него је 12 и пет, и коначно је време да се то враћа и то веома убрзаним темпом. Референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, које су нелегитимне и наметнуте институције, можда јесте први корак, али пут од седам миља почиње првим кораком", рекао је Поповић.

Наводећи да и позиција и опозиција имају "одређени степен грехова" из прошлости које треба да оставе по страни, Поповић је оцијенио да је о кључним питањима потребно њихово јединство и да раде у интересу народа, с обзиром да то и грађани и све организације у Српској од њих траже.

"Неопходно је да се референдум почетком септембра заиста догоди. Ако Шкоти имају право на референдум, Швајцарци имају референдум о томе да ли ће да асфалтирају два километра пута, Грци имају рефрендум о Европској унији - и Република Српска има право на изјашњавање", констатовао је Поповић.

Он је нагласио да институције Републике Српске имају велики задатак да се одупру притисцима међународне заједнице и да ураде оно што народ захтијева од њих. При томе је истакао притиске САД и амбасадора у БиХ Морин Кормак и Канцеларије високог представника.