latinica  ћирилица
02/07/2015 |  09:52 | Аутор: РТРС

Шампиони Европе из 1995. поново на балкону Сарог двора

Српски спортисти остварили су сјајне резултате у данима иза нас.
Југославија - шампион Европе 1995. године (ФОТО: rs.n1info.com) -
Југославија - шампион Европе 1995. године (ФОТО: rs.n1info.com)

Још увијек се нису слегле емоције са прославе свјетске титуле фудбалера и европске титуле кошаркашица, а балкон Старог двора ће поново бити мјесто сусрета и сећања.

Наиме, сјајна југословенска кошаркашка генерација која се 2. јула 1995. у Атини окитила титулом првака Европе, обиљежиће велики јубилеј новим изласком на терасу шампиона, пишу "Новости".

Београд и Србија праве велику фешту у славу Душана Ивковића и екипе која се прије тачно двије деценије попела на кров Европе. У великом финалу у "Олимпијској дворани" у Атини пала је Литванија (96:90), уз невјероватна шоу Александра Ђорђевића, који је Сабонису и друштву убацио 41 поен (девет тројки), Саша Даниловић је имао легендарно закуцавање "у фацу" литванског центра, а капитен Жарко Паспаљ разбио је малер из клупске каријере у Грчкој и те атинске ноћи на поклон добио пјесму за цијели живот: "Сад си уз'о трофеј Паспаље...".

Много је симболике у вези са вечерашњим догађајем. У јулу 1995. на балкону се није појавио јунак финала са Литванцима Александар Ђорђевић, јер је остао у Атини гдје је обављао последње припреме за своје вјенчање.

"Никада нисам прежалио тај дан и чињеницу да нисам изашао на балкон", говорио је годинама Ђорђевић.

Актуелни селектор Србије стиже на вечерашње славље право из Атине. Са промоције у Панатинаикосу, из дворане у којој је прије 20 година затрпао кош Литванаца. Ђорђевић се коначно попео на балкон прошле године као вођа нове генерације српских играча, са свјетским сребром око врата. Вечерас ће за њим, Ивковићем и Паспаљем на терасу шампиона редом да изађу: Бодирога, Даниловић, Обрадовић, Сретеновић, Берић, Ребрача, Дивац, Савић, Томашевић и Котуровић.