latinica  ћирилица
02/07/2015 |  09:06 | Аутор: Агенције

Почео "Нови Тврђава театар"

Посвећена и просвијећена публика својом оданошћу показује да је позориште јаче од сваке небриге, а глумце утврђује у уверењу да је прави гледалац вредан сваког напора, поручила је драмска умјетница Мира Бањац отварајући 2. међународни позоришни фестивал "Нови Тврђава театар".
Нови тврђава фестивал - Чортановци (Извор: РТВ) -
Нови тврђава фестивал - Чортановци (Извор: РТВ)

На фестивалу од 1. до 8. јула на сцени под ведрим небом у вили "Станковић" у Чортановцима учествују представе из Скопља, Сарајева, Београда, Новог Сада, Вараждина и Букурешта.

Мира Бањац је истакла да се изласком у отворен простор позориште на извјестан начин ослобађа задатих условности, а граничцне линије између стварности и маште се ублажавају.

- Природа својом аутентичношћу преображава и сцену и гледалиште и идеје представе, док сама природа поприма нека мистична својства у том догађају - рекла је она.

Програм је започео представом "Еурипид се враћа на Балкан" у извођењу Драмског театра из Скопља, која је наишла на веома добар пријем наше публике, исто као и на премијери на "Охридском лету".

Текст Јордана Плевнеша режирао је Владо Цветановски. У овој драми славни грчки трагичар Еурипид појављује се у данашњем времену и тражи своју Ифигенију - симбол невине жртве о којој је писао прије 2.400 година.

Путујући кроз земље Балкана он среће чак седам Ифигенија, дјевојака страдалих у различитом бунама, сукобима, ратовима током вијекова у Македонији, Србији, Грчкој, Турској, Албанији, Црној Гори и Бугарској.

Одличан глумачки ансамбл, модерна сценографија, маштовити реквизити и музика (свака Ифигенија има своју пјесму) ефектно представљају различите културе и поднебља.

Фестивал организује Удружење грађана "Нови тврђава театар" из Новог Сада, у сарадњи са Српским народним позориштем. Умјетнички директор је Вида Огњеновић.

Покровитељ је Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање Војводине.