latinica  ћирилица
01/07/2015 |  20:03 | Аутор: СРНА

Босић: Окончати подгријавање међунационалних сукоба

Коментаришући најаву референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, предсједник СДС Младен Босић изјавио је да постоји превише отворених питања и неразјашњених ствари, да би СДС у овом тренутку могла прецизно да се изјасни.
Младен Босић - Фото: СРНА
Младен БосићФото: СРНА

Предсједништво СДС забринуто је развојем ситуације у Републици Српској и БиХ у свјетлу предложене резолуције Велике Британије о Сребреници и најаве предсједника Српске о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, изјавио је предсједник странке Младен Босић.

Према Босићевим ријечима, институције Републике Српске и представници Српске у заједничким органима БиХ јединствени су у ставу да је резолуција коју је Велика Британија предложила Савјету безбједности УН необјективна и направљена тако да би направила штету Србима и Републици Српској.

- С тог становишта неприхватљива је за било који политички фактор из Републике Српске - рекао је Босић у Источном Сарајеву након сједнице Предсједништва СДС.

Он је изразио очекивање да ће Савјет безбједности УН у вези са овим проблемом имати избалансиран став, који неће бити пристрасан и ни на чију штету.

Када је ријеч о најави предсједника Српске о одржавању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, Босић је рекао да постоји превише отворених питања и неразјашњених ствари да би СДС у овом тренутку могао децидно да се изјасни.

Оцијенивши да нема дилеме у исход референдума јер већина грађана као и СДС сматра да Суд и Тужилаштво нису положили испит објективности, Босић је затражио од Додика одговор на питање шта ће се десити дан након референдума, на који начин мисли да вољу грађана претвори у реалност.

Позвао је све политичке снаге у БиХ на окончање политике подгријавања међунационалних сукоба, јер одржавање нестабилне ситуације значи да у БиХ у будућности неће бити инвестиција, напретка, боље будућности ни ЕУ.