latinica  ћирилица
01/07/2015 |  19:53 | Аутор: СРНА

Топлотни талас захватио Европу; У Паризу 40 у хладу

Висока температура ваздуха захватила је неке дијелове Европе прелазећи 40 степени Целзијуса. У Шпанији и Португалу уведене су посебне мјере након што је у шпанском граду Кордоби измјерена температура од 44 степена Целзијуса.
Врућине у Паризу (Фото:  Rachel Holman/FRANCE 24 ) -
Врућине у Паризу (Фото: Rachel Holman/FRANCE 24 )

Врели талас сада је дошао до Француске, Италије, Белгије и Холандије, а у Британији је забиљежен најтоплији дан од 2006. године са температуром од 34 степена Целзијуса.

На тениском шампионату у Вимблдону покривен је централни терен како би се заштитила површина терена од врућине, а гледаоцима се савјетује да носе капе и шешире.

У Паризу је измјерена температура од 40 степени Целзијуса. У француској престоници отворене су посебне климатизоване простоје да би се старији грађани освјежили. Улице су опустеле, саобраћај је отежан, јер су возови приградске железнице каснили због опуштања електричних водова и ризика од кривљења шина на великој топлоти. Запослени на жељеници подијелили су путницима 400.000 флаша с водом.

Са 40 степени у хладу, "град свјетлости" је данас потукао топлотни рекорд, постављен још 1947. године. Тропски талас већ два дана шири земљом, а Французи нису навикли на овако високе температуре.

У телевизијским дневницима, грађане савјетују како да се расхладе и сачувају се од топлотног удара. Французима је још у свјежем сјећању велики талас врућине који је захватио земљу у августу 2003. године и који је према неким процјенама однио чак 15.000 живота. Сада је у неким градовима и топлије.

Метеоролози најављују да би овакво вријеме могло да потраје бар још недјељу дана, а талас из Сахаре се сада преко Француске шири на цијелу западну Европу.

У Шпанији су издата упозорења за више од 40 покрајина, а "црвени" аларм издат је за јужни град Кордобу.

"Наранџасто" упозорење издато је у Португалу за четири региона.

У обје земље издата су упозорења због могућих шумских пожара.