latinica  ћирилица
01/07/2015 |  19:47 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Ове године без средстава ММФ-а (ВИДЕО)

У овој години неће бити финансијских средстава од ММФ, али то неће угрозити исплату плата и пензија, изјавио је за нашу телевизију министар финансија Српске Зоран Тегелтија.

Разлог за то је, према ријечима министра, што није било спремности ММФ да се постигне сагласност о писму намјере. Разговори око писма намјере одржаће се и наредне седмице, али шансе за договор су мале, сматра Тегелтија.

Министар наводи да ће кредит тражити из других извора и учиниће све да буџетски корисници не осјете посљедице. Поручио је још једном да неће бити приватизације Електропривреде, како је то наведено у првобитној верзији реформске агенде.

Нико у БиХ не може знати када можемо очекивати нови аранжман са ММФ-ом али је сигурно да у овој години неће бити средстава ове међународне финансијске институције. Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија каже да постоје два кључна проблема у преговорима са ММФ-ом.

"Појединци тврде да је непостизање договора дио неког ширег сценарија у БиХ који би за посљедицу имао тешку финансијску ситуацију", који би требало да политички уздрма државу, сматра министар Тегелтија. Истиче да ће и поред тога покушати да са ММФ-ом постигне договор.

"Република Српска редовно је до сада сервисирала своје обавезе према буџетским корисницима, а то ће наставити и у другој половини године. Ако не дођу средства ММФ-а тражиће се други начин финансирања, а исплата плата и пензија неће бити угрожена", тврди Тегелтија. Када је ријеч о реформској агенди Тегелтија каже да је Влада Републике Српске била веома посвећена том питању. Док су Савјет министара и влада Федерације усвајале те документе без расправе, Влада РС је исказала своје резерве по питању безбједности и приватизацији појединих стратешких предузећа, истакао је Тегелтија и подсјетио на спорне тачке предложене агенде.

Министар Тегелтија оцјењује да је агенду потребно усвојити најкасније до краја 2015., иако је Влада Српске инсистирала да то буде усвојено у првој половини ове године. Тегелтија је још једном поновио да је неопходно увести диференцирану стопу ПДВ-а и повећати општу стопу ПДВ-а јер је неприродно за да се за лијекове и аутомобиле плаћа исти порез.