latinica  ћирилица
01/07/2015 |  19:08 | Аутор: РТРС

Лакташи- Нови погон "Колектора", посао за још 64 радника (ВИДЕО)

У Клашницама код Лакташа отворен је нови производни погон словеначког концерна "Колектор".
Отворен нови погон словеначког концерна "Колектор" - Фото: СРНА
Отворен нови погон словеначког концерна "Колектор"Фото: СРНА

Након десет година успјешног рада на подручју Лакташа, у новом погону запослено је 64 радника, чиме је број запослених у овом предузећу повећан на 350.

За сада је опремљен дио објекта површине 6.000 квадратних метара. Укупна инцестиција у наредних пет година у Српској требало би да достигне 10 милиона евра.

Након три и по године рада у првом погону Колектора у Лакташима, и годину дана усавршавања у Словенији, Љубомир Шеварика на посао долази у нови погон у Клашницама.

- Посао није тежак, добро је. Фирма је стабилна, поуздана. Највећа предност је што пружа могућност усавршавања сваког запосленог радника - рекао је Шеварика.

У наредних пет година, у Колектору би требало да буде отворено још 100 радних мјеста. Прије десет година, како кажу у овом концерну, није било једноставно, али данас не крију да успјешно послују, али и због чега су се опредијелили за отварање погона у Лакташима.

Радован Болко, предсједник Управе концерна Колектор, рекао је да су били добро прихваћени од локалне заједнице.
Стојан Петрич, предсједник Надзорног одбора концерна, истиче да је ово предузеће има велике развојне шансе.

Пословна политика "Колектора" усмјерена ка стабилизацији производње која је заснована на знању, допринијеће развоју Лакташа и Републике Српске, сматра предсједник Српске Милорад Додик. Истиче да Република Српска жели да направи конкурентно окружење за инвеститоре и да ће ове године бити понуђена нова законска рјешења са циљем развоја реалног сектора.

- Република Српска, путем својих одлука, законским рјешењима, жели направити стимулативно пословно окружење за инвеститоре. "Колектор" је добар примјер и свим другим инвеститорима и на тај начин желимо да привучемо и друге да овдје улажу - рекао је Додик.

За министра индустрије, енергетике и рударства РС Петра Ђокића нови погон "Колектора" је потврда да је Република Српска добро мјесто за улагање.

- Влада је до сада у словеначки концерн за ново запошљавање и извоз уложила 641.000 КМ. Ово је вид симболичне подршке, али њима је очито важна - рекао је министар.

Здравко Почивалшек, министар привредног развоја и технологије Словеније, каже да овај концерн има годишњи промет већи од 500 милиона евра, а да су улагања овдје на трећем мјесту.

Производи "Колектора" нашли су пут до купаца, од ауто до авио-индустрије и налазе се на тржишту Европе, Азије и Америке.