latinica  ћирилица
01/07/2015 |  16:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Ципрас потврдио одржавање референдума

Премијер Грчке Алексис Ципрас поручио је данас да ће референдума о понуди кредитора у недјељу, 5. јула, бити и да подржава да грађани заокруже не.
Алексис Ципрас - Фото: Screenshot
Алексис ЦипрасФото: Screenshot

Ципрас је рекао да Европа мора да престане да се понаша на "недемократски начин", преноси АП.
У телевизијском обраћању нацији он је рекао да преговори још трају и да ће се, ако са састанка Еврогрупе, касније данас, буде упућена позитивна порука, одмах кренути напред.
Ципрас је инистирао да референдум не представља гласање о томе да ли се остаје у еврозони или не, пише "Гардијан".
Он је рекао и да су кредитори дали "боље понуде" онда када је саопштено да ће бити одржан референдум.
Глас "не" на референдуму ојачаће позицију Грчке у разговорима са кредиторима, а ти разговори биће обновљени у понедјељак, навео је Ципрас.
"Пресуда народа много је јача него воља Владе", казао је Ципрас.
У обраћању нацији он је рекао да ће Грчка наставити да преговара са својим међународним кредиторима, поручивши да Атина жели да остане у Европи.
"Глас 'не' не значи прекид са Европом, већ повратак вредностима Европе", рекао је Ципрас, одбацујући оптужбе лидера Европске уније да је референдум у суштини глас за или против останка у Грчке у ЕУ, наводи АФП.
Пркошење кредиторима на референдуму изложиће их "већем притиску да наставе" са преговорима, што ће бити "одлучан корак за бољи споразум", истакао је Ципрас.
Ципрас је рекао да је неприхватљиво да у Европи солидарности, банке буду принуђене да затворе врата, као одговор што је грчка влада допустила народу да одлучује, што је изазвало неприлике за хиљаде старијих суграђана.
Грчки премијер је рекао да је и поред "финансијског гушења, влада обезбиједила њихове пензије", објављено је на Твитер налогу грчког премијера.
"Ви сте уцијењени и позвани да гласате 'да' за све мјере институција, без рјешења за излазак из кризе", рекао је Ципрас грађанима, додајући да "социјално праведан споразум ставити терет на оне који могу да га понесу, а не, поново, на пензионере и раднике".
Ципрас је поручио грађанима да их "они који кажу да има скривен план и да ће гласом 'не' извести Грчку из ЕУ", "отворено лажу". "Исти људи који сада дају такве изјаве, то су, такође, радили у прошлости. Они не служе грађанима Европе", рекао је грчки премијер.