latinica  ћирилица
01/07/2015 |  16:18 | Аутор: Глас Српске

Спасиоци, ипак, на бањалучким плажама

Скупштина града јуче је усвојила ребаланс буџета, након двочасовне расправе, у којем је након притиска јавности обезбијеђен новац за спасилачку службу на плажама.
Бањалука: Плажа "Абација" (Фото: Блин) -
Бањалука: Плажа "Абација" (Фото: Блин)

Иако средства нису велика и износе 4.000 КМ, тај новац није био планиран у нацрту ребаланса буџета, који износи 118,7 милиона КМ. Ипак, градски оци су након јавне расправе о нацрту ребаланса, када су грађани изнијели став да би требало обезбиједити новац за спасиоце, усвојили њихове приједлоге, па су тако пребацивањем обезбиједили новац за ту намјену.

То је поздравио и одборник СНСД-а Ненад Талић, који је похвалио одлуку градских власти да уваже сугестију грађана да су потребни спасиоци на плажама и да се пронађе начин да се обезбиједи новац за њихов рад.

Осим новца за спасиоце додатни новац биће обезбијеђен и за изградњу пута за Пријечане, у висини од 53.000 КМ, те 15.000 КМ за пронаталитетну политику.

У владајућој коалицији СНСД, ДНС и СП се слажу да се овим ребалансом може обезбиједити нормално функционисање града.

Одборник СНСД-а Душко Рачић је рекао да програм мјера за прикупљање прихода даје резултате.

Његов коалициони колега Боран Босанчић, одборник ДНС-а, негодовао је што се није нашао простор за 50.000 КМ за одржавање сеоских путева.

Одборник НДП-а Мирна Савић-Бањац је рекла да се сваке године повећава ставка за испату судских пресуда.

- Град мора предузети нешто када је ријеч о том питању, јер је тренутна ситуација неиздржива - додала је Савић-Бањац.

Градоначелник Слободан Гаврановић је казао да буџет додатно оптерећује наплата судских рјешења.

- Двије пресуде су скоро постале извршне. Фирми "Беву" за земљиште на Ребровцу исплаћено је 800.000 КМ, а фирми "Омниструктура", која је урадила идејни пројекат за спортски центар, на име одштете 500.000 КМ - рекао је Гаврановић.

Додао је да са Владом РС покушавају зауставити драматичан пад прихода ПДВ-а и пореза на непокретности. Истакао је да непорески приходи не могу да одржавају оно што је законска обавеза града.

- Мјере које смо предузели дају прве резултате, јер су приходи по овом основу већи за 700.000 КМ у односу на исти период лани - навео је Гаврановић.