latinica  ћирилица
01/07/2015 |  14:40 | Аутор: СРНА

Унија студената РС: Усвојен акциони план заштите интереса

Представници Уније студената Републике Српске и студентских организација на данашњем састанку у Бањалуци усвојили су Акциони план заштите интереса Српске како би "рекли доста" неправди која се наноси српском народу и због незадовољства начином како политичари штите интересе Републике, изјавио је предсједник Уније студената Боривој Обрадовић.
Представници Уније студената - Фото: СРНА
Представници Уније студенатаФото: СРНА

- Несхватљива нам је неслога наших политичара. У нашој Унији, студентским парламентима и организацијама има чланова различитих политичких партија, и без обзира на то, ми смо једниствени и то је порука нашим политичарима да се уједине када је ријеч о националним интересима, изјавио је Обрадовић новинарима.

Он је навео да ће се, уколико у Републици Српској буде расписан референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, Унија студената и све студентске организације укључити у тај процес да би што више студената изашло на референдум, чиме ће студенти, осим поруке да правосуђе БиХ није добро, исказати и то колика се неправда кроз те институције чини српском народу.

Обрадовић је истакао да Акционим планом студенти желе промјене набоље и да дају свој допринос позитивним промјенама мотивисани успјесима српских спортиста који су искреним патриотизмом и позитивним ставом постигли оно што се сматрало немогућим, додајући да иза тог акционог плана не стоји нико осим студената.

Он је, представљајући Акциони план, навео да је дефинисано 20 конкретних активности подијељених у три групе, а који обухватају промоцију свега позитивног и критику свега негативног, као и давање конкретног доприноса студената напретку Српске.

Обрадовић је навео да ће студенти дати јавну подршку свим позитивним примјерима у Српској, укључујући и успјехе студената, те да ће посредством друштвених мрежа и својих колега у иностранству афирмисати славну историју Срба и славне представнике српског народа да би био промијењен негативан стереотип о Србима, вршити афирмацију домаћег високог образовања и културе, оглашавање посредством транспарената са порукама политичарима и критиковања свега негативног.

Према његовим ријечима, студенти ће организовати протесте на било који наговјештај преноса надлежности или покушаја продаје "Електропривреде" или неког друго природног и националног ресурса, иницираће промјене пореских закона по стандарду развијених земаља, те јавно објављивање примања функционера, активно укључивање у изради новог закона о високом образовању, увођење српског језика на свим студијским програмима.