latinica  ћирилица
01/07/2015 |  14:09 | Аутор: Б92

Десет ствари које су забрањене у Сјеверној Кореји

Сјеверна Кореја је позната као најтоталитарнија земља тренутно, са најмање слобода, и највише забрањених ствари.
Десет ствари које су забрањене у Сјеверној Кореји - Фото: Screenshot
Десет ствари које су забрањене у Сјеверној КорејиФото: Screenshot

Према писању британског Индепендента, ово је десет основних ствари које су забрањене у овој земљи.

Гледање телевизије - Грађани Сјеверне Кореје не смију гледати ТВ програм. Никакав, осим ако није државни - односно пропагандни. У посљедње двије године ова држава је погубила 130 људи и то јавно само зато што су гледали телевизијски програм чији је сигнал долазио из Јужне Кореје.

Религија - Сјеверна Кореја је атеистичка земља са култом вође. Свакодневно је разним врстама мучења и тортуре подвргнуто на хиљаде људи због њихових религијских увјерења. Прије двије године је 80 хришћана јавно смакнуто на државном стадиону само због посједовања Библије.

Алкохол - Алкохолна пића су дозвољена само у специјалним приликама које држава одобри. Студенте који пију подвгнути су испитивању због свог ''антидржавног дјеловања'', а 2012. године је један службеник убијен зато што је пио за вријеме стодневног жаљења за Ким Јонг-Илом.

Вожња аутомобила - У просјеку, на 1.000 грађана има само један аутомобил. Моторно возило, обично гломазно посједују само одређени државни службеници.

Свирање и слушање музике - Сва музика у овој земљи је контролисана. Дозвољене су само оне пјесме које ''глорификују државу и њен режим''. Смртна казна је предвиђена за све оне који се оглуше од ову наредбу, поготово ако је у питању музика која долази са запада.

Интернационални позиви - И за овај ''злочин'' предвиђена је смртна казна. Телефонски позиви ван државе су тешко дјело. У 2013. години један грађанин је назвао пријатеља у Јужну Кореју и погубљен је јавно. У њега су пуцали припадници сјевернокорејске пешадије.

Прича против власти и државе - Само уколико се усудите да причате против државе, у приватним разговорима бићете подвргнути испитивању. Након тога власти пошаљу ''причљивце'' у едукацијске кампове. Ту бивају подвргнути тешком раду, идеолошкој индоктринацији, чиме их држава жели ''научити да цијене државни режим''.

Путовања у иностранство - Један од три најтежа злочина против државе за држављане Сјеверне Кореје јесте напуштање граница земље. Кина је обично најчешћа земља за бијег, а они који буду ухваћени, присиљени су да се врате, након чега слиједи јавно смакнуће.

Порнографија - Продавање или само гледање порнографских садржаја, у видео или фото формату је кажњиво смрћу.

Интернет - Коришћење интернета је наравно анти-државно дјеловање. Интернет можете користити искључиво ако вам држава то одобри.