latinica  ћирилица
01/07/2015 |  14:02 | Аутор: СРНА

Лакташи: Нови погон "Колектора" запослиће 64 радника

У Клашницама, општина Лакташи, данас је отворен нови производни погон словеначког концерна "Колектор" у коме ће бити запослена 64 радника.
Отворен нови погон словеначког концерна "Колектор" - Фото: СРНА
Отворен нови погон словеначког концерна "Колектор"Фото: СРНА

Површина новог погона је 6.000 метара квадратних, а до 2020. године требало би у потпуности да буде опремљен.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Република Српска жели да направи конкурентно окружење за инвеститоре и да ће ове године бити понуђена нова законска рјешења с циљем развоја реалног сектора.

Он је рекао новинарима, на отварању производног погона и обиљежавању 10 година рада "Колектора" у Републици Српској, да је пословна политика "Колектора" усмјерена ка стабилизацији производње која је заснована на знању.

"Овај концерн ће пословним активностима побољшати услове живљења у општини Лакташи, али и у Републици Српској. Српска, законским рјешењима и одлукама, жели направити стимулативно пословно окружење за инвеститоре", истакао је Додик.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Влада Српске подржава овог инвеститора који је у протеклом периоду остварио импресивне резултате.

"Циљ Владе Републике Српске је развој и ново запошљавање. И даље ћемо снажно подржавати ово, али и друга привредна друштва", рекао је Ђокић и подсјетио да је Влада до сада у словеначки концерн за ново запошљавање и извоз уложила више од 600.000 КМ.

Министар привредног развоја и технологије Словеније Здравко Почиваушек нагласио је да је отварање производног погона корак у развоју и интернационализацији концерна "Колектор". 

Погон концерна "Колектор" у Клашницама   (Фото:Срна)

"Овај концерн има годишњи промет који је виши од 500 милиона евра. У наредних пет година укупна инвестиција у Српској требало би да буде виша од 10 милиона евра и да буде запослено још 100 радника", рекао је Почиваушек и подсјетио да је у "Колектору" у Српској 350 запослених.

Предсједник Надзорног одбора концерна "Колектор" Стојан Петрич рекао је да је веома задовољан развојем овог концерна у Српској.

Он је оцијенио да је повољан пославни амбијент у Републици Српској.

Отварању новог погона "Колектора" присуствовале су званице из привредног, јавног и друштвеног живота Српске и Словеније.