latinica  ћирилица
01/07/2015 |  13:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Кремљ: Забрана уласка Наришкина у Финску "неприхватљива"

Забрана уласка предсједника руске Думе Сергеја Наришкина у Финску је "нечувен и неприхватљив" поступак, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Ми сматрамо да је то апсолутно нечувено. Зато сматрамо да је забрана уласка Наришкина у Финску неприхватљива", казао је он, додајући да само руско министарство спољњих послова може дати тачну процјену инцидента.

Портпарол финског министарства спољњих послова Веса Хакинен је за ТАС раније данас рекао да Финска није дозволила Наришкину да уђе у ту земљу гдје је током јула требало да присуствује сједницама Парламентарне скупштине Организације за европску безбједности и Сарадњу.

Разлог да овакав поступак финске стране је то што се Наришкин налази на листи Руса којима је ЕУ увела санкције због поступака у Украјини.

Хакинен је прије тога објавио да шест чланова руске делегације који се налазе на "црној листи" ЕУ неће моћи да учествују на засједању ПС ОЕБС у Финској, наводи ТАС.

Финско министарство спољњих послова је до посљедњег тренутка држало консултације о могућности да се направи изузетак и да им буде дозвољен улазак у земљу.

"Могу да потврдим да је Наришкин међу особама којима неће бити дозвољен улазак у Финску. Сада не могу да објавим друга имена, али информације о листи особа којима је ЕУ увела санкције су доступне јавности. Ми смо се консултовали са другим чланицама ЕУ, као и лидерима ЕУ и ОЕБС прије него што смо донели коначну одлуку", додао је он.

Наришкин је изјавио да руска делегација неће учествовати на засједању ПС ОЕБС од 5. до 9. јула у Хелсинкију. "Невјероватно је то што неким члановима руске делегације није дозвољен улазак у Финску и зато читава руска делегација неће учествовати на засједању", поручио је он.