latinica  ћирилица
01/07/2015 |  13:06 | Аутор: СРНА

Американци и Британци покушали да оборе "Касперског"

Америчке и британске обавјештајне службе покушале су да оборе софтвере лабораторије "Касперски" и још 20 компанија које стварају анти-вирусне компјутерске програме.
Сајбер криминал - Фото: илустрација
Сајбер криминалФото: илустрација

Америчка информативна страница "Интерсепт", позивајући се на документе некадашњег сарадника америчких специјалних служби Едварда Сноудена, наводи да су у покушају рушења "Касперског" учествовале Агенција за националну сигурност САД /НСА/ те Британска обавјештајна агенција.

Лабораторија "Касперски" забринута је због чињенице да се "државне специјалне службе баве дизајнерима рјешења у сфери информационе безбједности који штите све кориснике интернета, умјесто да свој рад усмјере против правог сајбер-криминала".

Обавјештајне агенције посједују софтвере добијене путем "обрнутог инжењеринга", понекад са сумњивим правним статусом.

Оне прате размјену информација путем интернета како би непримијетно блокирале антивирусне програме и сакупиле информације о безбједносном софтверу и корисницима тог софтвера, наводи "Интерсепт".

Аутори текста тврде да специјалне службе прате и француски "Фсб-антивирус", италијански "НоВирусТенкс", кинески "Антиy", корејски "Анлаб" и многе друге антивирусне програме.

Занимљиво је да оснивач Лабораторија Јевгениј Касперски сматра да је Сноуден "подлац и издајник, коме је мјесто у деветом кругу пакла".

Он тврди и да су Сноуденова открића "ситница", јер су сви, наводно, одавно знали да специјалне службе надгледају интернет.

Касперски је покушај америчких и британских специјалних служби да оборе његов програм назвао "добром ревизијом", која је корисна за компанију.

"Они су у нашем систему циљано тражили `рупе` - нису их нашли, па то није изазвало никакву штету", каже Касперски и обећава: "Сљедећи пут ћемо све добро шифровати".

На Сноуденовој листи је и руска компанија "Доктор Веб". Њени представници нису изненађени активостима америчких и британски обавјештајаца.

"Природно је да сајбер-службе већине земаља траже слаба мјеста у систему, преко којих би могле да добију податке који их занимају", наводе из ове компаније.

Алексеј Лукацки, један од водећих руских стручњака у сфери сајбер-безбједности, сматра да овакве провјере специјалних служби увијек подразумијевају "нешто више".

"У овом случају напад и провјера се много не разликују", напомиње он и наводи да се, највјероватније, радило о "припремној фази".

Према наводима Лукацког, овакве провјере можда су усмјерене и на руске објекте од стратешког значаја који у својим компјутерским системима користе производе "Касперског".