latinica  ћирилица
01/07/2015 |  12:56 | Аутор: 24sata.hr

Изузетно плаћена занимања у којима се људи ипак осјећају јадно

Истраживање о задовољству послом недавно проведено у САД-у показало је да су најплаћенији послови на свијету уједно и они који нам доносе најмање испуњења и задовољства.
Посао - Фото: илустрација
ПосаоФото: илустрација

Доносимо вам топ 5 занимања која се налазе при врху Форбсове листе послова који вас чине јаднима:

1. Доктор

Иако је једно од најцјењенијих занимања, доктори су исказали велико незадовољство својим послом. У проведеној анкети, само је 6% љекара исказало задовољство послом који свакодневно обављају. Чак 40% испитаника одлучило би се на избор друге каријере када би поновно бирали занимање. Један од анкетираних љекара је изјавио: "Осјећам повећани притисак и као да сам у служби бирократије којој је најважнија зарада - извјештава Вол Стрит Журнал.

2. Банкар

Посао у банци јако је исцрпљујући, свакодневно ћете радити по 12 сати, а некада и више. Оптерећење је толико неподношљиво да чак и велике плате не могу надокнадити јад и незадовољство које ћете осјећати у када навече у 22 часа дођете кући. Млади банкари морају знати да ће прве двије године након запослења њихов живот бити у потпуности подређен послу. Неће имати времена за друштвени живот, али ће сигурно имати већу плату од вршњака који раде мање захтјеван посао.

3. Директор продаје

Бити добар продавач није лако. Свакодневни састанци, преговарања и едукације знају бити стресни. Доћи до мјеста директора у продаји, није лако, иза њега стоји напоран рад и труд. Стрес који осјећате лоше ће утицати на вас те ћете због тога можда донијети и лошу одлуку која ће вас коштати много новца.

4. и 5. Стоматолог и адвокат

Стоматолози се налазе на врху најнесрећнијих занимања Форбсове листе, док адвокати имају три пута већу вјероватност од просјека да постану депресивни. Стоматолози су по америчким истраживањима изабрали занимање које има највишу стопу самоубистава. Иако су то добро плаћени послови, људи их не цијене довољно, а још им мање иде у прилог то што нико не воли ићи код зубара или код адвоката.