latinica  ћирилица
01/07/2015 |  12:54 | Аутор: Б92

Црна Гора- Хрватска: Рефлексије кризе у Грчкој

Грчка криза неће имати директан утицај на економију Црне Горе и Хрватске, али се не може искључити идиректан утицај преко њихових економских партнера.

Црна Гора ће се, према домаћим и међународним анализама, наћи у групи земаља које неће значајније осјетити посљедице грчке кризе, јер црногорски банкарски систем није повезан са банкама Грчке. Такође, извоз Црне Горе у Грчку је занемарљив, а готово су безначајне и грчке инвестиције у Црној Гори.

"Ипак, не могу се искључити индиректни ефекти. Негативни индиректни ефекти се могу манифестовати кроз негативан утицај грчке кризе на неке од наших партнера који су у већој мјери повезани са Грчком, односно њихово преливање кроз екстерне односе са овим земљама“, пише у саопштењу Централне банке Црне Горе.

Такође је речено да црногорски туризам може имати и користи од кризе у Грчкој, јер се претпоставља да ће већи број туриста из региона и Европе одустати од путовања у Грчку.

Сличног је става и гувернер Хрватске народне банке Борис Вујчић који је истакао је да је сигуран да је изложеност хрватских банака због грчке кризе - занемарива.

"Наше банке су имале на страни пасиве око 14 милиона, односно активе око 130 хиљада евра изложености, што је стварно занемариво, па не очекујемо никакав утицај оног што се догађа у Грчкој на наш банкарски систем", рекао је Вујчић. Једини значајни ефекти који се могу догодити су, сматра он, индиректни ефекти од кретања на девизном и тржишту обвезница.

"Оно што смо видјели, јесте да је тржиште на врло миран начин прихватило оно што се догодило у Грчкој, односно затварање банака и јучерашњу одлуку Европске централне банке о ограничавању ликвидности за грчке банке, на начин да неко јесте депресирао евро на почетку радног дана, али након тога се вратио", рекао је Вујичић.

Он вјерује да је еврозона сада боље припремљена на тренутну ситуацију у Грчкој, него што је то било на почетку кризе.