latinica  ћирилица
01/07/2015 |  12:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Западна Европа под таласом вишедневних врућина

Од Португалије до Велике Британије преко Шпаније, Француске, Белгије, Холандије и сјеверне Италије, термометар у Западној Европи, према прогнозама метеоролога, неће сићи испод 30 подиока у наредних неколико дана, а чак ће достићи 40 Целзијусових степени.
Врућине у Западној Европи - Фото: AP
Врућине у Западној ЕвропиФото: AP

Власти у земљама захваћеним врућинама упућују бројне препоруке становништву, имајући у виду да су сличне температуре 2003. године однијеле 70.000 живота на европском континенту.

Према препорукама, старије и осјетљиве особе, као и мала дјеца треба да бораве у климатизованим просторијама и да избјегавају излазак напоље, преносе француски медији.

Са максималним 41 степеном колико се очекује у Толеду, Шпанија наставља да се бори са жегом, велики дио земље се суочава са опасношћу од пожара, а новински листови објављују савјете међу којима се грађанима препоручује да лаганије вечерају, искључе све електричне апарате и спавају сами.

У Француској, гдје је 40 департмана стављено под наранџасти степен узбуне, за данас је најављено да ће се жива у термометру попети на чак 40 степени у већем дијелу земље, од југозапада до централноисточних области и париског региона.

У региону француске престонице се очекује и висок ниво загађености ваздуха, па се возачима препоручује да се уздрже од вожње или да смање брзину.

Француска министарка здравља Марисок Турен је јуче предсједавала састанку служби за координисање ванредним санитарним ситуацијама и позвала предузећа да реорганизују радно вријеме уколико могу "зато што је тешко радити на отвореном".

У Белгији, гдје би температуре у суботу могле да достигну чак 36 степени, радно вријеме на југу је скраћено за сат времена док не прођу врућине.

У Великој Британији, гдје је јуче забиљежено невјероватних 35 степени, британска жељезница је планирала да смањи брзину неких возова због деформације пруга усљед топлоте, а савез синдиката је затражио од послодаваца да дозволи запосленима да носе лагану одећу.

Са врућином се хвата у коштац и Холандија, чији национални план, који је јуче ступио на снагу пошто је за наредних најмање четири дана прогнозирана температура виша од 27 степени, предвиђа прије свега расподјелу воде и леда на сваких пола сата у старачким домовима.

Узбуна због врућине оглашена је и у Женеви у Швајцарској, гдје је температура јуче прешла 32 степена, а до суботе се предвиђа чак 39.

Чак ни сјевер Европе неће бити поштеђен врућине, па ће тако Шведска, Данска, Норвешка и Финска, гдје у ово доба године температура углавном износи од 15 до 20 степени, наредних дана биљежити 25 до 30 степени Целзијусове скале.