latinica  ћирилица
01/07/2015 |  12:36 | Аутор: СРНА

ЕУ: "Тешко прихватљиви" услови у Ципрасовом писму

Званичници еврозоне изјавили су данас да писмо које је грчки премијер Алексис Ципрас послао синоћ кредиторима садржи услове који нису прихватљиви за поједине чланице монетарне уније.
Грчка и ЕУ - Фото: илустрација
Грчка и ЕУФото: илустрација

У писму се наводи да је Атина спремна да прихвати услове кредитора, али уз неколико амандмана, укључујући нижу стопу ПДВ-а за грчка острва и задржавање финансијског додатка за најсиромашније пензионере.

Извори из еврозоне наводе да у приједлогу има недоречених ствари.

"У писму се говори о реформи тржишта рада од јесени. У само једној реченици, не више", рекао је један извор.

Ципрас је, између осталог, затражио да постепено подизање старосне границе за одлазак у пензију на 67 година до 2022. године почне у октобру, а не одмах, како захтијевају кредитори.

"Мислим да еврогрупа више не вјерује таквим обећањима. Иначе, Грчка тражи продужење програма који је већ истекао", рекао је један извор.

Министри финансија еврозоне одржаће у послијеподневним сатима телефонску конференцију о овој теми.

Фајненшл тајмс наводи да је Ципрас у писму навео да ће прихватити услове које су поставили кредитори прошлог викенда, уз неке мање измјене.

Шојбле Грчкој: Појасните најновији приједлог

Најновија понуда грчког премијера Алексиса Ципраса међународним кредиторима није донела додатна појашњења, изјавио је њемачки министар финансија Волфганг Шојбле, позивајући званичну Атину да објасни свој приједлог.

"Приједлог није пружио додатна појашњења. Грчка мора јасно показати шта жели", рекао је Шојбле на конференцији за штампу у Берлину током представљања планова везаних за њемачки буџет, и додао да у овом тренутку не постоји основа за озбиљне преговоре са званичном Атином, преноси Ројтерс.

Према тврдњама неименованих званичника из еврозоне, мале су шансе да еврогрупа прихвати најновије захтјеве Ципраса на телефонској конференцији која се наставља данас поподне.