latinica  ћирилица
01/07/2015 |  12:11 | Аутор: СРНА

Социјалиста "дише за вратом" Клинтоновој

Социјалиста Берни Сандерс, који се кандидовао за предсједника САД, заостаје свега осам процената на почетку кампање за првим демократским фаворитом Хилари Клинтон - показују анкете.

Велики амерички медији потпуно игноришу Сандерса, али он има велику посјету на митизима.

Сенатор из савезне државе Вермонт одржао је неколико веома посјећених скупова у Њу Хемширу.

Може ли Сандерс направити чудо? - питају се многи аналитички портали.

Они указују да до избора има још много времена те да је Сандерс веома убједљив у својим наступима.

Међутим, његови основни проблеми су то што га утицајни медији игноришу, као и поодмакле године.

Овај 73-годишњак сматра се првим "социјалистичким сенатором" у историји САД и првим независним конгресменом од 1950. године.

Без обзира на политичке функције, цијелу каријеру досљедно и отворено заступао је позицију прогресивног демократског социјалисте који се бори за раднике те етничке и сексуалне мањине.

Дигао је глас против америчког интервенционизма и прекоморских ратних кампања, војно-индустријског комплекса, споразума о слободној трговини и закона који су послије терористичких напада 2001. године довели до смањивања људских слобода у САД.

Сандерс отворено промовише радничко самоуправљање путем модела економске демократије, а недавно је говорио о класном рату који "бјесни" у САД и великој економској и социјалној неједнакости.

"Истина је да 99 одсто свих прихода данас иде у џепове један одсто становништва. Мисли ли ико да је ово економија какву САД треба? Да ли је то морално?

Морамо вратити богатство како би имали динамичну средњу класу и стабилну економију" - поручује Сандерс.

Са таквом ставовима Сандерс је у задњих неколико изборних процеса дословно "газио" политичке противнике из редова Републиканаца и Демократа, који су, за разлику од њега, уложили милионе долара из пословнога сектора у изборне кампање - наводе портали.