latinica  ћирилица
01/07/2015 |  11:56 | Аутор: Б92

Трамп узвраћа тужбом, тражи 500 милиона долара

Бизнисмен Доналд Трамп одговорио је тужбом са одштетним захтјевом од 500 милиона долара на одлуку телевизијске мреже Унивисион да с њим заврши пословну сарадњу.

Медијска мрежа која емитује програм на шпанском језику у САД прекинула је сарадњу с Трампом и одустала од емитовања избора за Мис Америке и Мис Универзума због Трампових коментара на рачун мексичких имиграната.

У тужби Доналда Трампа, који се укључио у трку за републиканског предсједничког кандидата, наводи се да је Унивисион прекршио одредбе уговора, оклеветала Трампа и нарушила Први амандман америчког устава, зато што подржава предсједничку кандидаткињу демократа Хилари Родам Клинтон.

У саоппштењу које је услиједило, мрежа Унивисион је навела да је тужба Трампа "правно смјешна", и додао да ће "наставити борбу" против његових покушаја да побјегне од посљедица онога што је изговорио, вријеђајући Мексиканце.

Унивисион није сам у борби против Трампа. У уторак, њему је Ора ТВ, компанија коју подржава мексички милијардер Карлос Слим, такође отказала сарадњу, док је Мексико најавио да неће слати своју представницу на Мис Универзума, такмичење у коме удјела има и Слим.

Америчка телевизијска мрежа Ен-Би-Си такође је објавила да је завршила пословну сарадњу са Трампом, а исти случај је и са Телевисом.

Трамп је на почетку своје кампање за републикаског предсједничког кандидата изјавио да "мексички имигранти доносе дрогу, доносе криминал, да су силоватељи", а да претпоставља да су "понеки добри људи", додајући да жели да се изгради зид дуж границе САД према Мексику.

Трамп је касније рекао да су његове примједбе биле упућене америчким политичарима, а не мексичкој влади или народу.