latinica  ћирилица
01/07/2015 |  11:21 | Аутор: СРНА

Закони штите дјевојачко презиме

Жене све чешће задржавају дјевојачко презиме након удаје - у многим земљама супруге не узимају мужевљево презиме чак и ако то желе, јер им закон не дозвољава такву солуцију.

У канадском Квебеку жене од 1981. морају да задрже дјевојачко презиме.

Од 1983. године у Грчкој важи закон који од жена захтјева да задрже презиме. Тај закон донесен је током великих феминистичких демонстрација.

У Француској традиција задржавања презимена траје још од 1789. године.

Те године донесен је закон који Французима забрањује кориштење било којег другог презимена осим оног које им је припало рођењем.

Жене у Француској не могу да легално замјене дјевојачко презиме након удаје, али оба супружника смију, уз своје презиме, да додају и презиме свог партнера.

Слична ситуација јесте и у Италији од 1975. године.

У Белгији је закон врло строг и презиме се никада не смије мијењати, док је у Холандији женама допуштено да узму презиме мужа, али али само у одређеним ситуацијама.

У Кореји и Малезији не постоји закон који забрањује узимање презимена, али се у тим земљама задржавање свог презимена сматра традицијом.

С друге стране, у Јапану је промјена презимена обавезна. Од парова се захтјева промјена након што ступе у брак, па чак 96 посто Јапанки узима презиме мужа, док занемарљив проценат мушкараца узима женино презиме.

И у САД све више жена задржава презиме. Тако данас 30 одсто Американки задржава своје презиме - показују анкете.