latinica  ћирилица
01/07/2015 |  10:20 | Аутор: Jutarnji list

Богаташи открили тајну свог богаћења

Истраживање проведено на 132.000 изузетно успјешних и богатих предузетника показало је на који начин су зарадили већину новца, а на тај начин уједно је откривен својеврстан рецепт за успјех.

Успјех је релативан појам и за многе има различита значења, међутим у једну од најчешћих категорија сигурно спадају и финансије, односно зарада која јесте једно од мјерила нечије успјешности.

Истраживање је показало неколико занимљивих чињеница које откривају како су се богати обогатили.

Напоран и предан рад су најважнији. Чак иако су присутни фактор среће или насљедство - само упоран рад ће одржати и осигурати већи прилив новца.

Учење током читавог живота је од изузетног значаја! Било да се ради о формалном или неформалном образовању - потребно је пратити трендове и потребе тржишта и у складу с тим развијати своје вјештине.

Ко не рискира, не профитира. Наравно, постоји разлика између паметних и глупих одлука, али узимајући у обзир претходне двије тачке - глупе одлуке вам се не би смјеле догодити.

Срећа је битан фактор, као и у право вријеме бити на правом мјесту . Међутим, то не значи пасивно чекање да се нешто догоди, него подразумијева стално трагање за новим приликама и хоризонтима.

Шта су богаташи одредили као најважнији фактор свог богаћења и у којој мјери?

1.Напоран и предан рад: 87%

2. Едукација: 78%

3. Паметно улагање: 72%

4. Рискирање 63 %

5. Штедљивост: 59%

6. Бити "на правом мјесту у право вријеме": 56%

7. Срећа: 53%

8. Исправно вођење посла: 46%

9. Вођство ментора : 35%

10. Насљедство: 30%