latinica  ћирилица
01/07/2015 |  09:26 | Аутор: Глас Српске

Ратари се окрећу пластеницима

Пољопривредници немају капацитета да се баве озбиљнијом производњом и главни проблем су мале парцеле и недостатак механизације, потврдили су у Центру за развој и унапређење села Бања Лука.

Наглашавају да се због тога ратари све више окрећу пластеничкој производњи, за коју нису потребне велике обрадиве површине.

- На два дунума земље може се направити пластеник који кошта између 10.000 КМ и 15.000 КМ. Прошле и претпрошле године, Центар је одобрио укупно 74.000 КМ за набавку пластеника за 12 пољопривредника - додали су у Центру.

Додали су да је на територији града регистровано око хиљаду пољопривредних газдинстава.

- Иако је 80 одсто територије града рурално са великим необрађеним површинама, становници се нерадо одлучују за бављење пољопривредом на својим имањима, мада би од тога могли да живе. Просјечан пољопривредник има око 45 година, два хектара земље и своје производе продаје на пијачном штанду - објаснили су у Центру.

Позитивно је, истичу у Центру за развој и унапређење села, што им се на конкурсе за додјелу подстицаја за пољопривреду јавља све више људи млађих од тридесет година који су спремни да се опробају у овој области. Ријеч је најчешће о младима који се из града селе на сеоска домаћинства, која су у међувремену наслиједили. Њима треба подршка да покрену сопствену производњу јер немају почетни капитал.