latinica  ћирилица
01/07/2015 |  09:25 | Аутор: РТРС

УКЦ Бањалука сврстаће се у један од референтних центара у Европи (ВИДЕО)

Изградњом Јужног крила Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука ријешиће се један од највећих проблема са којим се ова установа свакодневно суочавала – недостатак амбулантног и поликлиничког дијела.
Актуелно УКЦ Бањалука - Фото: РТРС
Актуелно УКЦ БањалукаФото: РТРС

Све амбуланте са најсавременијом опремом наћи ће се на једном мјесту - поручили су стручњаци из ове области у нашој емисији "Актуелно".

Пројектом ,,Кореја 3'' обухваћени су изградња дијела Клиничког центра Бањалука, набавка медицинске опреме и остале услуге. 

Изградњом ,,Јужног крила'' 40 година након његовог пројектовања, Клинички центар у Бањалуци сврстаће се у један од референтних центара у Европи. Ту ће бити обезбјеђени амбулантни специјалистички прегледи, дијагностичке и терапијске процедуре, њега и терапија пацијената кроз дневну болницу.

- Све дијагностичке процедуре биће смјештене на једном мјесту и за амбулантне и за хоспиталне болеснике, да ћемо имати лабораторију која пружа сад око 700 услуга дневно за 700 болесника да се подигне на виши ниво, а оно што је најважније да ће бити најквалитетнија на овим просторима, рекао је Мирко Станетић, в.д. генералног директора Универзитетске болнице КЦ Бањалука.

За изградњу Јужног крила одобрен је кредит од 30 милиона долара. Овај аранжман урађен је кроз пројекат модернизације корејске Владе.

- Намијењен за изградњу и набавку медицинске и немедицинске опреме и имамо новину то је едукација здравствених радника у Сеулу у Кореји, истакао је Милан Латиновић, помоћник министра здравља и социјалне заштите Српске.

Овај пројекат је, истичу стручњаци, комплексан и ради се из неколико фаза. Ламела А и Б завршене су још 2010. године, гдје је смјештена радиотерапија. Кредитни аранжман омогућава реализацију треће фазе пројекта модернизације болничког сектора.

- Ми смо успјели да направимо аранжман са Корејцима да и са опремом уради и грађевински дио. Они су тражили да грађевина буде издвојена, али смо их убиједили да ту грађевину прислоне на већ постојећу и тако да сад имамо једну повезану цјелину која функционише, додао је Зоран Алексић, члан тима за имплементацију пројекта ,,Кореја 3''.

Радови на централном дијелу трају и обухватају и спољно уређење са 120 нових паркинг мјеста. Завршетак централног дијела услов је за пуштање у функцију ламеле Ц. Према динамици радова, то се очекује почетком новембра.