latinica  ћирилица
01/07/2015 |  07:50 | Аутор: Агенције

Грчка није платила кредит, данас нови састанак (ВИДЕО)

Међународни монетарни фонд је званично саопштио да Грчка није платила свој дуг од 1.6 милијарди евра.

У саопштењу пише да је Атина поднијела захтјев за продужење рока за плаћање дуга уз наводе да ће врх ММФ размотрити тај захтјев “у догледно вријеме“.

Грчка је имала рок до поноћи да измири своја дуговања, а како до тога није дошло она је постала прва развијена земља у историји која није успјела да измири обавезе према Међународном монетарном фонду.

Ипак, овакав развој догађаја није изненађујући, нарочито послије изјаве министра финансија Грчке Јаниса Варуфакиса да Грчка неће платити дуг у ороченом времену.

Без обзира на то, у Бриселу су се у току уторка водили преговори, а министри финансија земаља чланица Еврозоне су обавили телефонску конференцију.

Закључак њиховог разговора је да се и данас настави рад на проучавању грчких приједлога.

Фински министар финансија Александер Стуб рекао је да је Еврогрупа одбила два од три захтјева која им је упутио грчки премијер Алексис Ципрас.

Навео је да ће трећи захтјев, који се односи на кредит од Европског механизма за стабилност, бити разматран одвојено од хитних мјера које се тренутно предузимају.

Еврогрупа поручује да ће се о томе разговарати послије референдума, али да ће услови за добијање нове помоћи бити много тежи.

Према писању британског Телеграфа, Грчка је затражила двогодишње продужење програма међународне помоћи и коришћење средстава из Европског стабилизационог механизма (ЕСМ).

Грчка је и послије телефонске конференције тема многих свјетских медија који у јавност износе контроверзне информације.

Њемачки дневник Велт пише да је грчки министар финансија Јанис Варуфакис рекао својим партнерима у Еврогрупи током телефонског састанка, да је Грчка спремна да откаже референдум ако "се његове колеге из финансија брзо договоре са њим".

И Тајмс оф Малта наводи да је малтешки премијер Џозеф Мускат рекао да је Грчка предложила да откаже референдум предвиђен за недјељу о предлозима њених повјерилаца, ако се наставе преговори с Европском унијом.

Митинг присталица споразума са кредиторима у Атини

Више од 30.000 људи окупило се на митингу подршке позитивном одговору приједлозима међународних кредитора у центру Атине, преноси Танјуг.

Упркос киши, хиљаде људи скандирало је "да" и "оставка".

"Европа је наша породица и европске вриједности су грчке вредности. Постоје огромне тешкоће, али банкрот и прављење земље Сјеверном Корејом је катастрофа за све", рекао је један од демонстраната.

Митинг је услиједио дан пошто су на улицама Атине и Солуна демонстрирале присталице премијера Алексиса Ципраса, истичући да ће гласати против споразума на предстојећем референдуму, упркос ризику у који земља може да уђе.