latinica  ћирилица
01/07/2015 |  07:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија предала алтернативни нацрт резолуције о БиХ, Лондон не повлачи своју резолуцију

Русија је предала Савјету безбједности УН алтернативни нацрт резолуције о БиХ, као противтежу британском документу који се предлаже за усвајање поводом 20. годишњице трагичних догађаја у Сребреници, јавиле су руске агенције, позивајући се на прес секретара руске мисије при УН Алексеја Зајцева.
Савјет безбједности УН - Фото: СРНА
Савјет безбједности УНФото: СРНА

"Овај нацрт сматрамо уравнотеженијим и оријентисаним на помирење страна, а не на стварање додатних линија подјела у БиХ", рекао је Зајцев, преноси Танјуг.

Зајцев није желио да говори о главним одредбама документа који је предложила Русија, додајући да је то у овом тренутку "несврсисходно".

У Нацрту резолуције о БиХ који је Русија поднијела Савјету безбједности УН изражава се жаљење због веома озбиљних злочина који су почињени током сукоба у бившој Југославији над особама различитог етничког и вјерског порекла, као и подршка Дејтонском мировном споразуму. 

Британски амбасадор при УН: Лондон неће повући резолуцију

Амбасадор Велике Британије при Уједињеним нацијама Метју Рајкрофт изјавио је да Лондон неће повући свој нацрт резолуције о Сребреници, о чему се тренутно преговара на консултативним сесијама Савета безбедности, због тога што је Русија предложила своју верзију нацрта.

Тако ће се британска резолуција, највероватније, наћи на гласању као што је и предвиђено 7. јула у Њујорку, четири дана пред 20. годишњицу трагичних догађаја у Сребреници, потврђено је "Дневном авазу" из извора Британске мисије при у УН-у.

Рајкрофт у писаној изјави за сарајевски дневник посебно је нагласио значај обиљежавања годишњице трагичних догађаја у Сребреници и важности резолуције која је припремљена у Лондону, али коју, како каже, подржавају све најважније западне земље.