latinica  ћирилица
30/06/2015 |  18:57 | Аутор: СРНА

Почело суђење за злочине над Србима у Ливну

У Суду БиХ је почело суђење Зденку Андабаку, Муамиру Јашаревићу и Сеаду Велагићу за злочин почињен над српским цивилима на подручју Ливна.

Према оптужници у 29 тачака, Андабак и Јашаревић су затварали, мучили и убијали, док је Велагић мучио српске цивиле који су 1992. године били затворени у ОШ "Иван Горан Ковачић", преноси Бирн.

Према оптужници, Андабак је од маја до јула 1992. године био командант Војне полиције ХВО за Оперативну зону Сјеверозападна Херцеговина, а од јула 1992. године командант Друге бојне Војне полиције ХВО, док је Јашаревић био његов замјеник, а Велагић припадник крим-службе Војне полиције ХВО у Ливну.

Они су оптужени за учешће у удруженом злочиначком подухвату од априла до септембра 1992. године, чији је циљ било насилно трајно премијештање српског становништва са подручја Ливна.

Андабак и Јашаревић су, како је наведено, као надређени учествовали и омогућавали припадницима Војне полиције ХВО да учествују у премлаћивањима, исљеђивањима, разним видовима мучења и убиствима цивила затворених у школи "Иван Горан Ковачић".

Неколико затвореника је преминуло од посљедица мучења, а у оптужници се наводи да су њихова тијела пронађена накнадно, али спаљена.

Тужилац Лејла Коњић рекла је да наводе оптужнице планира доказати саслушањем 86 свједока, једног вјештака судске медицине, читањем исказа двојице преминулих свједока, те увођењем 123 материјална доказа. Нагласила је да ће свједоци детаљно описати мучења којима су били изложени у овој школи, али и свакодневне претресе и привођења како у школу, тако и у просторије полиције. Она је истакла да је 300 српских цивила било затворено у школи.

Бранилац Андабака и Јашаревића адвокат Бајро Чилић рекао је да ће доказати да су се његови клијенти налазили на дну хијерархијске љествице, те да "нису били на нивоу гдје се одлуке доносе". Одбрана трећеоптуженог навела је да неће износити уводну ријеч, те да ће се о доказима изјаснити након Тужилаштва.

Наставак суђења биће накнадно заказан.