latinica  ћирилица
30/06/2015 |  17:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Дрецун: Приштина покушава да редефинише формирање ЗСО

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је на дјелу снажан покушај Приштине да поништи или у најмању руку редефинише најважнији дио бриселског споразума - формирање Заједнице српских општина (ЗСО) са извршним овлашћењима.

Према његовим ријечима, ЗСО са извршним овлашћењима је за Београд црвена линија испод које се неће ићи.

Дрецун је Танјугу рекао да косовски премијер Иса Мустафа "изврће" оно што је договорено и обмањује јавност када каже да формирање те заједнице са извршним овлашћењима није у складу са косовским законима и Уставом.

"Мислим да је ово преломна фаза целокупног процеса нормализације односа, јер је за Београд ЗСО са извршним овлашћењима црвена линија испод које не смије да се иде, а Приштина упорно опструкцијом гура Београд испод те црвене линије", рекао је Дрецун поводом јучерашње рунде дијалога у Бриселу.

Потсјећа да се Приштина примјеном Бриселског споразума и каснијим планом имплементације обавезала да усклади своје законе са ЗСО и да отвори простор за стварање правног оквира за формирање те заједнице.

"Нема никакве дилеме да је на дјелу снажан покушај Приштине, за Београд и српски народ неприхватљив, да једноставно поништи или у најмању руку редефинише најважнији дио првог споразума који је постигнут у Бриселу, а који се односи на формирање ЗСО са извршним овлашћењима", рекао је Дрецун.

Предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију сматра да је сада неопходно да Брисел и Вашингтон искористе капацитете утицаја на Приштину и врати је на пут "рационалног политичког понашања".

Додаје да се боји да ће у противном бити неповратно изгубљен тренутак за наставак унапређења процеса нормализације односа.

"Очекујем да ће утицај међународне заједнице бити толики да Приштина прихвати да реализује оно што је договорено. Не ради се о нечему што је ново, ради се о томе да се примјени оно сто је договорено", поручио је Дрецун.