latinica  ћирилица
30/06/2015 |  12:47 | Аутор: Б92

Посљедњи минут ове ноћи имаће 61 секунду

Вријеме не чека никога, али ће ноћас свако од нас добити један секунд више.
Посљедњи минут ове ноћи имаће 61 секунду - Фото: flickr.com
Посљедњи минут ове ноћи имаће 61 секундуФото: flickr.com

Када бисте којим случајем при руци вечерас имали атомски часовник, видјели бисте на његовом екрану 23:59:60, прије него што откуца 00:00:00.

Додатни секунд убачен је како би омогућио да се атомски часовници ускладе са Земљином ротацијом, која се полако успорава, али технолошке компаније и сви они који се баве интернетом страхују да би тај један секунд могао да изазове прави хаос.

- Постоје посљедице манипулисања временом - каже Питер Виберли, научник Националне физичке лабораторије у Великој Британији који је тренутно задужен за дефинисање средњег времена по Гриничу.

- Пошто се преступне секунде убацују тек спорадично, тешко је примијенити их на рачунаре, па грешке могу изазвати привремени пад система - додаје он.

Посљедњи пут кад је додат секунд 2012. Мозила, Редит и ЛинкедИн су "пали". У Аустралији је на чекању било чак 400 летова, јер је систем чекирања у авиокомпанији Кантас потпуно отказао.

Потреба за преступном секундом постоји због неопходности тачних часовника. Без исправки, вријеме би постепено престало да се рачуна на основу Земљине ротације, што значи да би за око 800 година Сунце било на највишој тачки неба у 13 часова, умјесто у подне.

САД и Француска желе да укину преступне секунде, али Британија, Русија и Кина сматрају да је техничке изазове могуће превазићи.

- Одувијек смо Земљину ротацију узимали за кључну референцу у мјерењу времена, а од користи је и астрономима и навигаторима - каже Виберли и додаје да не треба прекидати ту традицију.

Коначна одлука требало би да се донесе у новембру на састанку Међународне уније за телекомуникације, важног тијела Уједињених нација.