latinica  ћирилица
26/06/2015 |  20:17 | Аутор: СРНА

"Конференција беба" у Српској (ВИДЕО)

У Бањалуци је у претходној години рођено 3.175 беба, а и у економски изазовним временима потребно је издвојити што више средстава за стварање што повољнијих услова за формирање породице, поручила је замјеник градоначелника Бањалуке Јасна Бркић.
Бања Лука: "Конференција беба" - Фото: СРНА
Бања Лука: "Конференција беба"Фото: СРНА

"Конференција беба" у Бањалуци

Бркићева је на отварању манифестације "Конференција беба" у Бањалуци рекла да су из буџета града и ове године издвојена одређена средства за вантјелесну оплодњу, што паровима који не могу постати родитељи на природан начин значи јако много.

- Овакве манифестације сигурно доприносе промоцији породице и промоцији спознаје да треба да се рађа што више дјеце, али оне саме не могу повећати наталитет. Град у својој надлежности покушава да створи што повољније услове за то - рекла је Бркићева.

Виши стручни сарадник у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске Даријана Декет рекла је да је циљ ове манифестације промовисање одговорног родитељства, указивање на значај рађања и подршка младима у њиховим настојањима да формирају породице.

- Надамо се да ће ова конференција почети да се одржава у свим локалним заједницама Републике Српске и да ћемо из године у годину имати све већи број беба, а самим тим и већи наталитет - рекла је Декетова.

У оквиру програма у парку "Петар Кочић" одржана је предшколска модна ревија малишана из вртића "Маслачак", игроказ ученика Основне школе "Јован Јовановић Змај" и ритмички наступ ученика Основне школе "Алекса Шантић".

Покровитељ манифестације "Конференција беба", коју организује Министарство породице, омладине и спорта, јесте компанија "Крио сејв", а ове године подршку је пружила и компанија "Конзум".

"Конференција беба" ове године одржава се у 24 локалне заједнице Републике Српске.

Пале: "Конференција беба"

На манифестацији "Конференција беба" на Палама учествовало је 160 дјеце, а за "предсједника" је изабран Павле Самарџић који је рођен прије четири дана, 22. јуна. Први замјеник је Андреј Крстић који је рођен 15. јуна, а други замјеник је најстарија беба Андреј Павловић који има двије године.

Фото: Срна

Отац најмлађе бебе Марко Самарџић рекао је да ова манифестација шаље добру поруку да треба рађати дјецу, јер су она будућност.

Општина Пале је вишечланој породици Рајковић, која има бебу, уручила поклон у износу од 300 КМ.

Мајка пет кћерки Драгана Рајковић истакла је да је "Конференција беба" дивна манифестација јер подржава рађање дјеце.

Директор Културног центра Пале Гордана Самарџија рекла је да се "Конференција беба" на Палама одржава већ 16 година.

Рогатица, Хан Пијесак

На "Конференцији беба" у Рогатици било је пријављено 137 беба старости до двије године, а за најмлађу бебу проглашена је Марија Недић рођена 13. јуна. Најстарија беба учесник Конференције је Теодор Делић, а за најмлађу баку проглашена је Слађана Савчић. Свима њима је начелник ове општине Томислав Пухалац уручио по 50 КМ.

И у Хан Пијеску је одржана "Конференција беба" на којој је било пријављено 58 беба рођених од Видовдана 2013. године до сада. Свим бебама је уручен по пакет у вриједности по 50 КМ.

Пакети садрже играчке прилагођене узрасту беба, влажне марамице, пелене, шампоне, креме за дјецу и друго.

На овој манифестација породица Владимира Лучића је била са највећим бројем дјеце - њих шесторо.

Зворник

На данашњој "Конференцији беба" у Зворнику, у којој је учестовало 350 малишана, побједник у трчању на 30 метара је петогодишњи Михајло Јовичић из зворничког Дјечијег вртића "Наша радост". Директор вртића "Наша радост" Вукомир Станковић рекао је да је ово пета година како се одржава "Конференција беба", додавши да је сваке године све више учесника, што радује.

Прије такмичења у пузању, трчању и другим активностима, малишани су продефиловали главном Градском улицом, гдје је одржано такмичење у трчању по старосним групама.

У Спортско рекреативном центру одржана је пузијада за најмлађе бебе, након чега су одржане разне активности спортско-забавног карактера.

На "Конференцји беба" учестовала су дјеца од шест мјесеци до шест година, такмичећи се у пузијади, трчању, плесу...

Србац

На шестој "Конференцији беба", одржаној на платоу испред зграде општине Србац, вечерас је учествовала 121 беба.
Након промотивне шетње беба, њихових родитеља, родбине и неколико стотина грађана, начелник Одјељења за општу управу општине Србац Бранко Делевић рекао је да је ово незаборавно вече за грађане србачке општине и упутио похвале Организационом одбору ове манифестације, као и свим бебама и родитељима.

- Србац је лијепо мјесто, али се не може поредити са љепотом младости која је овдје присутна - истакао је Делевић.

Он је пожелио да број беба на идућој манифестацији буде већи бар за 100 јер је наталитет у Српцу озбиљно угрожен.

У петочлано "Предсједништво" конференције изабрани су најмлађа беба Алекса Косић из Српца, рођен 10. јуна, затим двије најстарије бебе Ана Ђурђевић из Доњих Кладара и Милош Бајић из Српца, рођене 3. јула прошле године и двије бебе са највише браће и сестара, по четири, Сандра Јовановић из Малих Ситнеша и Слађан Љубојевић из Селишта. Све присутне бебе награђене су поклонима.

Дервента

На седмој "Конференцији беба" у Дервенти, која је одржана вечерас, учествовало је 75 беба. Најмлађа учесница Јана Ћорић рођена је прије мјесец дана, а најстарија Марија Кнежевић за три дана напуниће годину дана.

Беба Селена Мркић има највише браће и сестара. Њени родитељи Санела и Саша имају још два сина и двије кћерке.

У такмичењу пузања најбољи су били Ђорђе Адамовић, Данило Рауковић и Анђелија Кнежевић.

У Дервенти су од Видовдана прошле године до данас рођене 242 бебе, што је за 14 беба више него у истом периоду годину дана раније. "Конференцију беба" је отворио начелник општине Милорад Симић.

- Ово је један од најљепших дана у години када се сви заједно дружимо и радујемо. Дервента је у пуном сјају, озрачју младости и своје будућности - рекао је Симић. Он је малишанима пожелио срећно дјетињство и изразио наду да ће наредне године бити још више беба.