latinica  ћирилица
10/06/2015 |  12:34 | Аутор: СРНА

23 године од оснивања Друге оклопне бригаде ВРС (ВИДЕО)

Полагањем вијенаца на спомен-плочу погинулим борцима Војске Републике Српске и на гроб генерала Славка Лисице на бањалучком гробљу Свети Пантелија данас је почело обиљежавање 23 године од оснивања Друге оклопне бригаде ВРС.
Бањалука: Савчић полагање вијенаца - Фото: СРНА
Бањалука: Савчић полагање вијенацаФото: СРНА

Вијенце су положили ратни командант Друге оклопне бригаде ВРС Борислав Којић, предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић, представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске, града Бањалуке, Градске борачке организације Бањалуке, те представници Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Ратни саборци и чланови породице на гроб генерала Славка Лисице прислужили су свијеће и положили вијенце.

Парастос за све погинуле и умрле припаднике ове бригаде служен је у Спомен-соби у студентском кампусу бањалучког универзитета.

Друга оклопна бригада формирана је на данашњи дан на Мањачи, а кроз бригаду је прошло око 2.500 бораца. На ратишту је била до новембра 1995. године, 99 њених припадника је погинуло, а 345 рањено.

Друга оклопна бригада учествовала је у борбама за пробијање Коридора и борбама за ослобађање Добоја и Брода.

САВЧИЋ: ОГРОМАН ДОПРИНОС СТВАРАЊУ СРПСКЕ

Предсједник Борачке оргнизације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да Прва и Друга оклопна бригада представљају симбол оклопно-механизованих једница Војске Републике Српске /ВРС/ које су дале огроман допринос стварању Српске.

"Искуства из протеклог рата говоре да се велики број Срба много сигурније осјећа када се у њиховој близини налази тенк и када својим убојитим ватреним средствима може пружити одговарајућу подршку", рекао је Савчић, након полагања вијенаца на спомен-плочу погинулим борцима ВРС на бањалучком гробљу Свети Пантелија, поводом обиљежавања 23 године од оснивања Друге оклопне бригаде ВРС.

Савчић је подсјетио да је битка за коридор прва операција ВРС и да је спајањем територија Републике Српске на источном и западном дијелу остварен први услов да Срби створе државу на овим просторима.

"Пробој коридора и учешће свих јединица у тој операцији је немјерљив за стварање Републике Српске, јер су пробојем коридора успоствљене границе и створене контуре Републике Српске" закључио је Савчић.

Ратни командант Друге оклопне бригаде ВРС Борислав Којић рекао је да ова јединица, извршавајући све постављене задатке и циљеве, била једна од најјачих бригада ВРС.

"На мјестима гђе је била Друга оклопна бригада ВРС није било шанси да непријатељ прође", истакао је Којић.

Он је рекао да дје Друга оклопна бригада формирана на данашњи дан на Мањачи и да је кроз бригаду прошло око 2.500 бораца.

Којић је подсјетио да је бригада на ратишту била до новембра 1995. године, да је више од 110 њених припадника погинуло и више од 345 теже и лакше рањено.

Он је додао да је Друга оклопна бригада учествовала у борбама за пробијање Коридора и борбама за ослобађање Добоја и Брода.