latinica  ћирилица
27/05/2015 |  22:19 | Аутор: СРНА

Изложба посвећена брчанској "Видовданској трци"

Министарка породице,омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић рекла је да је "Видовданска трка" у Брчком веома важна манифестација која промовише спорт и Републику Српску у цјелини.
Бања Лука: Изложба "Двадест година Видовданске трке" - Фото: СРНА
Бања Лука: Изложба "Двадест година Видовданске трке"Фото: СРНА

Ова традиционална манифестација је од посебног значаја за Републику Српску, због чега ресорно министарство подржава њено одржавање финансијски и организационо, рекла је министарка.

Отварајући у Бањалуци изложбу "Двадесет година Видовданске трке" аутора Огњена Плавшића из Брчког, Давидовићева је навела да ће фотографије ове велике спортске манифестације имати прилику да виде и становници Београда, Атине и Берлина.

Изложбу је подржао и министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић који је рекао да је аутор изложбе својим фото апаратом на најбољи начин проширио видике многима.

- Он није само хроничар ове трке, већ хроничар једног великог подухвата који се десио непосредно послије рата. Брчко је било разорено ратом и у неким дијеловима је био потпуно угашен живот, а циљ "Видовданске трке" је да представи живот, да се посвети младима и будућности тог града - истакао је Ђокић.

Он је рекао да је "Видовданска трка" на самом почетку кренула скромном организацијом, а да је достигла висок, репрезентативан ниво у свјетском атлетском спорту.

Аутор изложбе, фотограф Огњен Плавшић рекао је да је за 20 година одржавања "Видовданске трке" начињено више од 20.000 фотографија. Он је додао да изложба обухвата око 40 радова који приказују комплетно дешавање једне трке, од старта до циља.

- Фотографије приказују живот "Видовданске трке" од старта до завршетка - рекао је Плавшић, коме је ово трећа изложба радова у Бањалуци.

Директор "Видовданске трке" Боро Ђурђевић истакао је да је изложба и прилика за презентовање највишег признања Европске атлетске федерације за квалитет "пет звјездица квалитета" које је добила ова трка.

- Република Српска и комплетан спорт Српске, али и БиХ и региона може да буде поносан на нас - рекао је Ђурђевић који је реплику сертификата о највишим стандардима уручио министрки Давидовић.

Он је истакао да ће изложба 9. јуна бити отворена у Београду, затим у јесен у Атини, а од маја наредне године биће дио сталне поставке Свјетског музеја атлетике у Берлину.

Отварању изложбе у Народном позоришту Републике Српске присуствовао је и министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић.