latinica  ћирилица
27/05/2015 |  20:16 | Аутор: Блиц

Москва: Вашингтон поново намеће своје законе

Руско Министарство спољних послова саопштило је данас да све указује на то да је хапшење вишерангираних званичника из ФИФА нелегалан покушај САД да наметну своје законе другим државама.

"Без улажења у детаље о изнесеним оптужбама, указујемо на чињеницу да је ово још један случај нелегалне вантериторијске примјене америчких закона", наводи руски МИП.

У саопштењу је изражена нада да хапшења неће бити искориштена за нарушавање имиџа ФИФА и да неће "бацити сјенку на одлуке које је та организација донијела, укључујући и личне".

"Поново од Вашингтона тражимо да престане да покушава да себе постави за судију далеко изван својих граница и да прати опште прихваћене правне процедуре", додаје се у саопштењу.

Седам званичника свјетске куће фудбала ухапшено је јутрос у акцији швајцарске полиције у Цириху. У току је испитивање десет лица која су учествовала у процесу гласања за домаћине такмичења 2018. и 2022. године, али ни против кога није подигнута оптужница.

Власти САД оптужиле су девет високих фудбалских званичника ФИФА и пет спортских маркетиншких званичника за рекетирање, новчану превару и прање новца у посљедњих 20 година.

Оптужница у 47 тачака отпечаћена је у Њујорку, пренио је Гардијан.