latinica  ћирилица
27/05/2015 |  19:55 | Аутор: РТС

Ухапшени функционери ФИФА противе се изручењу у САД

Министарство правде Швајцарске саопштило је да се шесторица од седморице челника Светске фудбалске федерације, ухапшених у истрази корупције, противе да буду изручени у САД.

У саопштењу се наводи да власти САД имају 40 дана да поднесу званичан захтјев за изручење.

Један од приведених, чији идентитет није саопштен, пристао је на "поједностављени поступак изручења" што значи да би могао да буде послат у САД већ наредних дана.

Швајцарске власти су данас у Цириху, на захтјев САД, током истраге корупције, ухапсиле седморицу оптужених.

"Оптужница наводи да је корупција широко распрострањена, систематска и дубоко укоријењена, како у иностранству, тако и овдје у САД. Она се простире на бар двије генерације фудбалских функционера, који су, како се наводи, злоупотријебили своје положаје повјерења да би добили милионе долара мита. Тиме је нанијета тешка штета мноштву жртава - од млађих лига до земаља у развоју које би требало да имају користи од прихода који доносе комерцијална права ових организација, до навијача широм свијета", рекла је министарка правосуђа САД Лорета Линч.

"Данашња акција јасно говори да Министарство правосуђа намјерава да заустави корупциону праксу, да искоријени такво понашање и да кривце приведе правди. Наставићемо да у тим напорима сарађујемо с другим земљама", додала је Линч.